Κομισιόν: Στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 η Κροατία

Κομισιόν: Στο ευρώ από  την 1η Ιανουαρίου 2023 η Κροατία

Η ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη θα ανεβάσει τον αριθμό των κρατών-μελών σε είκοσι

Η Κροατία πληροί τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023, έκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη θα ανεβάσει τον αριθμό των κρατών-μελών σε είκοσι.

Η Επιτροπή διατυπώνει το συμπέρασμά της ότι η Κροατία είναι έτοιμη να μπει στην ευρωζώνη, στην έκθεση σύγκλισης του 2022, στην οποία αξιολογείται και η πρόοδος που έχουν σημειώσει η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία όσον αφορά την ένταξή τους στη ζώνη του ευρώ.

Η έκθεση καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

- Μόνο η Κροατία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο της σταθερότητας των τιμών.

- Όλα τα κράτη μέλη πληρούν το κριτήριο για τα δημόσια οικονομικά, εκτός από τη Ρουμανία, η οποία είναι το μόνο κράτος μέλος που υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

- Η Βουλγαρία και η Κροατία είναι τα δύο κράτη μέλη που πληρούν το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

- Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κροατία πληροί τα τέσσερα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης και η νομοθεσία της συνάδει πλήρως με τις απαιτήσεις της Συνθήκης και του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Συμβούλιο της ΕΕ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, κατόπιν συζητήσεων στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και μετά τις γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ.

H Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε την πρόοδο της Κροατίας προς την υιοθέτηση του ευρώ, μία δεκαετία μετά την προσχώρησή της στην ΕΕ. «Με την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ, η οικονομία της θα γίνει ισχυρότερη, με οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία της γενικότερα. Η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία θα καταστήσει επίσης το ευρώ ισχυρότερο. Είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή των πρώτων τραπεζογραμματίων, το ευρώ έχει καταστεί ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρη την Ένωση. Το ευρώ αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ισχύος και ενότητας.», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ