Η Κροατία υπέγραψε το συμβόλαιο για την αγορά 12 Rafale από τη Γαλλία έναντι ενός δισ. ευρώ

Η Κροατία υπέγραψε το συμβόλαιο για την αγορά 12 Rafale από τη Γαλλία έναντι ενός δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ενεργοποίησαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ την πώληση 12 αεροσκαφών μάχης Rafale στην Κροατία, έναντι περίπου ενός δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης και στη συνέχεια οι υπουργοί Άμυνας των χωρών τους υπέγραψαν το συμβόλαιο που σχετίζεται με τα Rafale, τα οποία κατασκευάζονται από την Dassault Aviation.

Με την απόκτηση των αεροσκαφών αυτών, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, το Ζάγκρεμπ αναμένει να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του και να υλοποιήσει την πιο σημαντική εξοπλιστική συμφωνία από την εποχή της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

"Δεν πρόκειται μόνο για ένα εμπορικό συμβόλαιο, αλλά και για την ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας" ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τα πρώτα έξι Rafale θα παραδοθούν ανάμεσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και τις αρχές του 2024, και τα υπόλοιπα έξι την άνοιξη του 2025.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κροατίας να ενταχθεί στον χώρο ανοικτών συνόρων Σένγκεν και στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος (ευρωζώνη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ