Πάουελ: Η Fed θα είχε μειώσει τα επιτόκια μέχρι τώρα αν δεν υπήρχαν οι δασμοί

Πάουελ: Η Fed θα είχε μειώσει τα επιτόκια μέχρι τώρα αν δεν υπήρχαν οι δασμοί

Πάουελ επιβεβαιώνει ότι η Fed θα είχε μειώσει τα τιμολόγιά της μέχρι τώρα αν δεν υπήρχαν οι δασμοί

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα είχε χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της μέχρι τώρα, αν δεν υπήρχε το δασμολογικό σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός πάνελ αν η Fed θα είχε μειώσει ξανά τα επιτόκια φέτος, αν ο Τραμπ δεν είχε ανακοινώσει το αμφιλεγόμενο σχέδιό του να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα νωρίτερα φέτος, ο Πάουελ απάντησε: «Νομίζω ότι είναι σωστό».

«Στην πραγματικότητα, αναστείλαμε την εφαρμογή των μέτρων όταν είδαμε το μέγεθος των δασμών και ουσιαστικά όλες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σημαντικά ως συνέπεια των δασμών», δήλωσε ο Πάουελ σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η παραδοχή του Πάουελ έρχεται καθώς η Fed έχει εισέλθει σε ένα μοτίβο διακράτησης των επιτοκίων παρά την αυξανόμενη πίεση από τον Λευκό Οίκο.

Η Fed διατήρησε τον περασμένο μήνα σταθερό το βασικό επιτόκιο δανεισμού για άλλη μια φορά, διατηρώντας τα ομοσπονδιακά κεφάλαια στο ίδιο εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%, όπως και από τον Δεκέμβριο.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της κεντρικής τράπεζας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό πολιτικής, υπέδειξε, μέσω του λεγόμενου διαγράμματος κουκκίδων των προβλέψεων των μελών, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δύο περικοπές μέχρι το τέλος του 2025. Ωστόσο, ο Πάουελ δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα ότι η Fed ήταν «σε καλή θέση» για να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής.

Την Τρίτη, ο Powell ρωτήθηκε αν ο Ιούλιος θα είναι πολύ νωρίς για να περιμένουν οι αγορές μείωση των επιτοκίων. Απάντησε ότι «δεν μπορώ πραγματικά να πω με σιγουριά» και ότι «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα». Οι traders συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των funds της Fed εκτιμούν με πιθανότητα άνω του 76% ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει και πάλι σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch .

«Θα πάμε σε κάθε συνάντηση», δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τρίτης. «Δεν θα απέκλεια καμία συνάντηση ούτε θα την έβαζα απευθείας στο τραπέζι. Θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα».

Το μέλλον του Πάουελ στην Fed

Η αμείλικτη στάση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα επίπεδα που είναι προς το παρόν έχει προκαλέσει την οργή του Τραμπ και της κυβέρνησής του, οι οποίοι έχουν επιπλήξει δημόσια τον Πάουελ για την αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το κόστος δανεισμού. Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα αποκάλεσε τον Πάουελ «απαίσιο» και είπε ότι ήταν ένα «πολύ μέτριο ψυχικά άτομο».

Όταν ρωτήθηκε την Τρίτη αν θα παρέμενε ως διοικητής της Fed μετά τη λήξη της θητείας του ως προέδρου τον επόμενο χρόνο, ο Πάουελ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να σας πω επί του θέματος σήμερα». Η θητεία του Πάουελ ως προέδρου της Fed λήγει το 2026, ενώ η θέση του ως διοικητή πρόκειται να διαρκέσει έως το 2028.

Η παγκόσμια εμπορική πολιτική και οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Τρίτης, όπου ο επικεφαλής της Fed των ΗΠΑ πλαισιώθηκε στο πάνελ από άλλους ηγέτες κεντρικών τραπεζών από όλο τον κόσμο. Οι ηγέτες διεθνών κεντρικών τραπεζών απάντησαν σε ερωτήσεις που κυμαίνονταν από το αν θα ενεργούσαν ως Πάουελ αν ήταν στη θέση του, έως το αν τα έθνη αποσχίζονται από τις ΗΠΑ.

Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ έχει θέσει σε αναστάτωση τις παγκόσμιες αγορές και τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα σχέδιο για υψηλούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα στις αρχές Απριλίου, προτού καθυστερήσει πολλούς από τους υψηλότερους δασμούς λίγο αργότερα, όταν οι αμερικανικές αγορές κατέρρευσαν.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έχει υπερανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε μετά την αρχική ανακοίνωση του Τραμπ, με τον S&P 500 να φτάνει σε ιστορικά υψηλά τις τελευταίες ημέρες για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να αναφέρουν αβεβαιότητα για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου και τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τα κέρδη και τις χρηματιστηριακές αγορές.

«Το μόνο που θέλω — και το μόνο που θέλει οποιοσδήποτε στη Fed — είναι να δημιουργήσω μια οικονομία που έχει σταθερότητα τιμών, μέγιστη απασχόληση, χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε ο Πάουελ. «Αυτό που με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα είναι: Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Θέλω να παραδώσω στον διάδοχό μου μια οικονομία σε καλή κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ