Πετρέλαιο: Βουτιά 4% στις τιμές - Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε τη αναβολή της συνεδρίασής του

Πετρέλαιο: Βουτιά 4% στις τιμές - Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε τη αναβολή της συνεδρίασής του

Τόσο οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου Brent όσο και WTI υποχωρούν για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

Βουτιά κατά περίπου 4% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να μεταφέρει την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντησή της, εγείροντας ερωτηματικά για τη μελλοντική πορεία των περικοπών της παραγωγής αργού.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 3,05 δολ. ή 3,7% στα 79,40 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 2,97 δολάρια ή 3,82%, στα 74,80 δολάρια.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚ+, αποφάσισε να μεταφέρει την υπουργική του σύνοδο για τις 30 Νοεμβρίου από τις 26 Νοεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους λόγους για την αναβολή.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Bloomberg News ανέφερε ότι η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να καθυστερήσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα αφού η Σαουδική Αραβία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με άλλα μέλη σχετικά με τις ποσοστώσεις της παραγωγής τους.

Εκτιμήσεις

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πριν από την καθυστέρηση ότι ο ΟΠΕΚ+ ήταν πιθανό να επεκτείνει ή ακόμα και να εμβαθύνει τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου το επόμενο έτος.

Τόσο οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου Brent όσο και WTI υποχωρούν για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Οι προοπτικές για το επόμενο έτος φαίνονται ακόμη πιο αδύναμες, με προβλέψεις για πλεόνασμα στο πρώτο εξάμηνο, εάν το καρτέλ επιμείνει στις τρέχουσες πολιτικές του.

Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα επιθυμεί υψηλότερες τιμές και θα πιέσει τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν στις πρόσφατες περικοπές της παραγωγής της, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο Pierre Andurand, ο γνωστός έμπορος πετρελαίου και ιδρυτής της Andurand Capital Management, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Το Ριάντ μπορεί να αντιστρέψει τον μονομερή περιορισμό του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα – τον οποίο ο υπουργός Ενέργειας του περιγράφει ως «γλειφιτζούρι – εάν οι ομόλογοί του δεν συμβάλουν περαιτέρω στη μείωση της προσφοράς, δήλωσε ο Andurand.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ