Η Ρωσία επανέφερε ορισμένα capital controls – Ανακάμπτει το ρούβλι

Η Ρωσία επανέφερε ορισμένα capital controls – Ανακάμπτει το ρούβλι

Την ίδια ώρα, η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διεθνείς κυρώσεις

Σε επαναφορά ορισμένων capital controls προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το ρούβλι, το οποίο καταγράφει φέτος την τρίτη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως 43 όμιλοι εταιρειών που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των βασικών παραγωγών πετρελαίου, θα πρέπει να πουλούν τα έσοδά τους από τις εξαγωγές στην εγχώρια αγορά έναντι του ρωσικού νομίσματος, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ροή ξένων νομισμάτων στη Ρωσία.

«Βασικός στόχος αυτών των μέτρων είναι να δημιουργηθούν οι μακροπρόθεσμες συνθήκες για αύξηση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας της αγοράς ξένου συναλλάγματος και για μείωση της κερδοσκοπίας σε νομίσματα», ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Andrey Belousov. Ως αποτέλεσμα πάντως, το ρούβλι σήμερα οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοση εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα το ρούβλι δέχεται νέες πιέσεις, καθώς λόγω της ανάπτυξης των εισαγωγών στη Ρωσία υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για σκληρό νόμισμα. Την ίδια ώρα, η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διεθνείς κυρώσεις, ενώ οι μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, οι οποίες και διοχετεύουν μεγάλο μέρος του ξένου νομίσματος που κυκλοφορεί στη Ρωσία, σημειώνουν σημαντικές απώλειες στα εξαγωγικά τους έσοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ