Πετρέλαιο: Παρατείνει τις περικοπές η Σ. Αραβία - Άνω των 90 δολ. εκτινάχθηκε το Brent

Πετρέλαιο: Παρατείνει τις περικοπές η Σ. Αραβία -  Άνω των 90 δολ. εκτινάχθηκε το Brent

H Σαουδική Αραβία θα επανεξετάζει την απόφαση κάθε μήνα.

Συνέχισαν την ανοδική πορεία τους οι τιμές του πετρελαίου, καθώς λαμβάνουν στήριξη από τις προσδοκίες ότι θα παραταθούν οι περικοπές της προσφοράς από τους κορυφαίους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Νοέμβριο σημείωναν άνοδο 1,59 δολάρια ή 1,75%, στα 90,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Οκτώβριο ανέβηκαν κατά 1,86 δολάρια ή 2,17% στα 87,41 δολάρια το βαρέλι.

H Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Με τη νέα απόφαση, η οποία εκτίναξε τις τιμές του μαύρου χρυσού σήμερα, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα διοχετεύει περίπου 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων της χώρας, η Σαουδική Αραβία θα επανεξετάζει την απόφαση κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη περικοπή είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο, την οποία ακολούθησε και η Ρωσία, με αντίστοιχα εθελοντική μείωση εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο και 300.000 τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Alexander Novak δήλωσε ότι θα παρατείνει τον περιορισμό των εξαγωγών κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους και ότι θα επανεξετάζει την απόφαση κάθε μήνα.

Σημειώνεται πως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται εκτός της επίσημης πορείας που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ+. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham al-Ghais, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι εθελοντικές μειώσεις δεν σημαίνουν ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ