Γιατί ανεβαίνει και πάλι η τιμή του πετρελαίου

Η ευθύνη της κυβέρνησης Μπάϊντεν και το μύνημα από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία

Γιατί ανεβαίνει και πάλι η τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πάλι σε ανοδική πορεία,  με αφορμή την είδηση ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να συμφωνήσουν εύριο να μειώσουν την παραγωγή. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία υπογραμμίζουν την ανοησία των περιορισμών του προέδρου Μπάιντεν στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη μη επείγουσα απελευθέρωση πετρελαίου από το εθνικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Μπάιντεν πήγε στη Σαουδική Αραβία για να ικετεύσει τον πρίγκιπα διάδοχο για βοήθεια στον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ. Τώρα φαίνεται ότι η συνάντηση ήταν χειρότερη από αντιπαραγωγική. Οι αναφορές λένε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τους στόχους παραγωγής τους κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα όταν συναντηθούν αύριο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα αυξήσει τις τιμές του αργού σε περίπου 100 δολάρια το βαρέλι από το εύρος των 80 έως 90 δολαρίων του περασμένου μήνα. Οι χώρες του ΟΠΕΚ μπορεί να επιδιώκουν να ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς τους για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και το ισχυρό δολάριο. Αλλά η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον κ. Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Η κυβέρνηση Μπάϊντεν, έχει αποδεσμεύσει περίπου 200 εκατομμύρια βαρέλια από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο και περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες. Αυτές οι αποσύρσεις είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν αυτόν τον μήνα, αλλά η Διοίκηση παρέτεινε πρόσφατα τις κυκλοφορίες τον Νοέμβριο, χωρίς αμφιβολία ανησυχώντας ότι μια μείωση θα αύξανε τις τιμές της βενζίνης πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Αλλά οι έμποροι πετρελαίου δεν είναι ανόητοι. Γνωρίζουν ότι οι απελευθερώσεις θα τελειώσουν σύντομα και η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει, να αρχίσει να ξαναγεμίζει τα αποθεματικά, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1984. Μεγάλο μέρος του πετρελαίου που απομένει δεν μπορεί να υποβληθεί σε αποτελεσματική επεξεργασία από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ. Έτσι, εάν υπήρχε μια πραγματική εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ας πούμε, μια επίθεση στον κυβερνοχώρο σε έναν μεγάλο αγωγό πετρελαίου, οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην έχουν αρκετό απόθεμα για να διατηρήσουν τη ροή της προσφοράς.

Για να ξαναγεμίσει το αποθεματικό, η κυβέρνηση Μπάϊντεν, μπορεί σύντομα να χρειαστεί να αγοράσει πετρέλαιο σε υψηλότερη τιμή από αυτήν που το πουλούσε. Το να πουλάς ψηλά και να αγοράζεις υψηλότερα μόνο στρατηγική δεν είναι, αλλά αυτό δεν φάινεται να είναι κατανοητό για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Εδώ και μήνες οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μια εξυπνότερη στρατηγική για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ θα ήταν η ενθάρρυνση περισσότερης εγχώριας παραγωγής.

Μια νέα μελέτη της Επιτροπής για την Απελευθέρωση της Ευημερίας εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα παρήγαγαν μεταξύ δύο και τριών εκατομμυρίων επιπλέον βαρελιών πετρελαίου την ημέρα και μεταξύ 20 και 25 ακόμη δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου εάν οι πολιτικές της Κυβέρνησης Τραμπ είχαν συνεχιστεί. Οι οικονομολόγοι Casey Mulligan και Steve Moore λένε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι παραγωγοί συνήθως ανταποκρίνονται στην αύξηση των τιμών αυξάνοντας την παραγωγή. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν στις ΗΠΑ, ειδικά από το 2016 έως το 2019, όταν η παραγωγή αυξήθηκε κατά περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αλλά οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν στις υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Μπάιντεν όσο εκείνες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Καναδά και της Νορβηγίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, Σκοτ Σέφιλντ, τον περασμένο μήνα εκτίμησε ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξηθεί κατά μόλις μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα φέτος και ίσως ακόμη λιγότερο το 2023. Έτσι, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου ήταν περίπου 50% υψηλότερες υπό τον Τζό Μπάϊντεν, σε σχέση με τον Ντόναλντ Τράμπ, η αύξηση της παραγωγής είναι περίπου 50% χαμηλότερη.

Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, κατηγορούν αυτούς που κάνουν εξορύξεις πετρελαίου, ότι δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη έναντι της παραγωγής, αλλά οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν τη μακροπρόθεσμη απόδοση της επένδυσης. Οι πολιτικές Μπάιντεν έχουν δημιουργήσει σημαντική ρυθμιστική αβεβαιότητα, έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής και έχουν κατευθύνει κεφάλαια στην πράσινη ενέργεια.

Εάν οι τιμές της βενζίνης αυξηθούν πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, η Κυβέρνηση έχει τις δικές της πολιτικές να κατηγορήσει. Και ταυτόχρονα, θα υπάρξει και μεγαλύτερη πίεση στην Ευρώπη, η οποία θα ανακουφίζονταν κάπως έαν ο κ. Μπάϊντεν και η κυβέρνησή του άλλαζαν πολτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ