Ο σφυγμός των αγορών σήμερα

Ο σφυγμός των αγορών σήμερα

Το παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον κυριαρχείται από την επερχόμενη απόφαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), αύριο Τετάρτη. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί άστοχο, εκτός εάν η FED, κάνει την έκπληξη και αυξήσει τα επιτόκια παραπάνω από τις 75 μονάδες βάσης που έχουν πλήρως τιμολογηθεί. Ακόμη και το ζήτημα της καθοδήγησης, μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνάντηση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις παγκόσμιες προοπτικές είναι η Κίνα, που ταλανίζεται από τα lockdowns του Covid και την αργή κίνηση της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι συνεχώς διευρυνόμενες τροποποιήσεις και τα εργαλεία που αναπτύσσονται από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής εξαντλούν την ισχύ τους. Η Γερμανία και η Νότια Κορέα μόλις ανέφεραν εξαιρετικά ασυνήθιστα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα και η αυξημένη ανεργία των νέων μειώνει τις ελπίδες για μια διαρκή οικονομική ανάκαμψη. Μια χαλαρή Κίνα καθιστά τον δρόμο προς μια λαμπρότερη οικονομική προοπτική παγκοσμίως πολύ μακρύτερο και πιο σκληρό.

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας φτάνει πολύ μακριά. Διαχέεται σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία μέσω της μείωσης της ζήτησης για βιομηχανοποιημένα προϊόντα, καθώς τα lockdown του Covid-19 αιφνιδίασαν τους καταναλωτές. Αυτό με τη σειρά του, ανάγκασε τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα να παρουσιάσουν σπάνια ελλείμματα με την Κίνα. Οι αυξημένες παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων σημαίνει ότι η επίσημη αύξηση των εισαγωγών της Κίνας κατά 1% τον Ιούνιο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, κρύβει ένα χειρότερο αποτέλεσμα για τα βιομηχανικά προϊόντα. Οι εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και μηχανικών και ηλεκτρικών ειδών μειώθηκαν περίπου 8% και δεν φαίνεται να υπήρξε βελτίωση αυτόν τον μήνα. Ο ρόλος της Κίνας ως κινητήριας δύναμης της παγκόσμιας ζήτησης βασικών προϊόντων τείνει να επισκιάσει το γεγονός ότι η πλειονότητα των εισαγωγών της είναι μεταποιημένα προϊόντα.

Οι αγορές βρίσκονται σε ένα είδος μοτίβου συγκράτησης, υπό την επιρροή όχι μόνο της αναμενόμενης άνοδου των επιτοκίων από τη Fed κατά τρία τέταρτα και τα μυνήματα που θα περάσει ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ, αλλά και από τις προοπτικές κερδών εταιριών κολοσσών, όπως η Apple και η Alphabet. Ο λιανοπωλητής Walmart διολίσθησε στις εκτεταμένες συναλλαγές των ΗΠΑ σε μια απογοητευτική πρόβλεψη κερδών που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για τις επιχειρηματικές προοπτικές καθώς η αμερικανική οικονομία φλερτάρει με μια ύφεση εν μέσω σύσφιξης των νομισματικών ρυθμίσεων. Άλλα ρήγματα της αγοράς περιλαμβάνουν τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης και τους περιορισμούς covid της Κίνας.

Τέλος, η Ρωσία μειώνει για άλλη μια φορά απότομα τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη την τρομακτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ήπειρος για να οικοδομήσει τα ενεργειακά της αποθέματα πριν από τον χειμώνα. Η Gazprom θα μειώσει τις ροές στον αγωγό Nord Stream, την κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο 20% περίπου της χωρητικότητάς της από τις 7 το πρωί, ώρα Μόσχας την Τετάρτη, λόγω προβλημάτων συντήρησης με μια τουρμπίνα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόσο καιρό θα παραμείνουν οι περικοπές σε ισχύ, μια ανησυχητική προοπτική για την ΕΕ καθώς το ρολόι αρχίζει να χτυπάει προς τους ψυχρότερους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ