UBS προς επενδυτές: Μείνετε στην αγορά - Το πάρτι στη Wall Street δεν έχει τελειώσει

UBS προς επενδυτές: Μείνετε στην αγορά - Το πάρτι στη Wall Street δεν έχει τελειώσει

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η άνοδος έχει κορυφωθεί

Παρά το υψηλό όλων εποχών για τη Wall Street, οι επενδυτές δεν πρέπει να βγουν από την αγορά, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η άνοδος έχει κορυφωθεί. Τη άποψη αυτή συμμερίζονται οι αναλυτές της UBS, Mark Andersen και Adrian Zuercher σε ερευνητικό τους σημείωμα με τίτλο «Οι επενδυτές πρέπει να κρατήσουν τις επενδύσεις τους παρά το υψηλό όλων των εποχών» (Investors should stay invested despite all-time high).

Ένα ράλι στις εταιρείες τεχνολογίας, η αισιοδοξία για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ και η εμπιστοσύνη στις μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve φέτος έχουν ωθήσει τις
αμερικανικές μετοχές σε υψηλό όλων των εποχών, γράφουν, επισημαίνοντας ότι ο S&P 500 είναι τώρα 1,5% πιο ψηλά από την προηγούμενη κορυφή που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και σχεδόν 18% αυξημένος από το χαμηλό που καταγράφηκε πριν από τρεις μήνες.

Ωστόσο, ενώ τα υψηλά όλων των εποχών δημιουργούν συχνά ανησυχίες ότι οι αγορές έχουν κορυφωθεί, η ανάλυση της UBS δείχνει ότι τέτοιες ανησυχίες συνήθως δεν δικαιολογούνται.

«Βλέπουμε λόγους για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να διατηρήσουν την κατανομή των κεφαλαίων σύμφωνα με τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους» υπογραμμίζουν.

Οι αποδόσεις μετά τα υψηλά όλων των εποχών είναι θετικές.

Οι αναλυτές της UBS θυμίζουν ότι τα τελευταία 60 χρόνια, στις περιόδους ενός, δύο και τριών ετών μετά από ένα νέο ιστορικό υψηλό, οι αποδόσεις του S&P 500 ήταν κατά μέσο όρο 12%, 23% και 39%, αντίστοιχα. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με τις μέσες αποδόσεις 12%, 25% και 38% για όλες τις άλλες περιόδους στα ίδια χρονικά πλαίσια. Επιπλέον, ο S&P 500 διαπραγματεύεται εντός 5% από το υψηλό ρεκόρ στο 60% των περιπτώσεων και μόνο το 12% των περιπτώσεων περισσότερο από 20% κάτω από το τελευταίο ιστορικό υψηλό του.

Ένα διαφοροποιημένο, ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο παραμένει ο καλύτερος τρόπος διατήρησης και ανάπτυξης του πλούτου.

Τα ράλι καλά διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων είναι ακόμη πιο επίμονα, με σπανιότερες απώλειες και κέρδη που συνήθως αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά. Για παράδειγμα, από το 1945, ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών/ομολόγων 60:40 θα ξόδευε περίπου το 34% του χρόνου ρυθμίζοντας επίπεδα «που δεν έχουν ξαναδεί», έναντι περίπου 28% του χρόνου για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η UBS αναφέρει επίσης, ότι καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ να είναι πιθανό να μειωθούν φέτος, και δυνητικά απότομα, ο κίνδυνος επανεπένδυσης από τη διατήρηση υπερβολικών μετρητών έχει γίνει πολύ σαφής.

Το τρέχον ράλι έχει περαιτέρω δυνατότητες

Η σεζόν κερδών του τέταρτου τριμήνου στις ΗΠΑ ξεκινά με σταθερό τρόπο, με πάνω από το 80% των εταιρειών που έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής να έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις κερδών, και τις μελλοντικές κατευθύνσεις να είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Αυτό ανατρέπει τη συνήθη τάση σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες συνήθως καθοδηγούν τους αναλυτές σε χαμηλότερες εκτιμήσεις.

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις συνέχισαν να υποδεικνύουν μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ ο βασικός πληθωρισμός κινείται σταθερά χαμηλότερα. Όλα αυτά συνάδουν με το βασικό σενάριο της τράπεζας για μέτρια περαιτέρω κέρδη για τις μετοχές των ΗΠΑ.

Ο στόχος της UBS για τον Δεκέμβριο του 2024 για τον S&P 500 είναι 5.000, από 4.850 στις 23 Ιανουαρίου, με περιθώρια για υψηλότερα επίπεδα δεικτών εάν η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αποδειχθεί ακόμη ισχυρότερη από την αναμενόμενη.

«Έτσι, συνεχίζουμε να ευνοούμε την ποιότητα ως βασικό θέμα στα χαρτοφυλάκια συνολικά, καθώς οι εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς και υψηλή κερδοφορία θα πρέπει να βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να παράγουν κέρδη σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης αλλά και πάλι θετικής ανάπτυξης», γράφουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ