Holzmann (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν τα επιτόκια φέτος - Οι παράγοντες-κλειδιά

Holzmann (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν τα επιτόκια φέτος - Οι παράγοντες-κλειδιά

Μία ύφεση δεν είναι απίθανη

Πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε ένα σενάριο διατήρησης των επιτοκίων δανεισμού σε υψηλά επίπεδα ούτε μία ύφεση στην Ευρώπη το 2024, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Robert Holzmann, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει το τελευταίο διάστημα απογοητευτικές επιδόσεις και όταν πια δημοσιευτούν και τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2023 είναι πιθανό οι προβλέψεις των αξιωματούχων να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η ανάφλεξη του Μεσανατολικού, οι οποίες ελλοχεύουν κινδύνους για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ενεργειακές αγορές, ασκώντας πίεση στις τιμές προϊόντων, που η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει.

«Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί λόγω αυτού που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι – πιστεύω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι ο προάγγελος για κάτι πολύ ευρύτερο, το οποίο θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές εκεί», δήλωσε ο ίδιος και τόνισε: «Δεν θα έπρεπε να βασιζόμαστε καθόλου στις μειώσεις επιτοκίων το 2024».

Είναι νωρίς για τέτοιες προβλέψεις

Ο Holzmann επανέλαβε λίγο-πολύ τις προειδοποιήσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, και του Ιρλανδού ομολόγου του, Philip Lane, ότι είναι «πολύ νωρίς» για να μιλάμε για περικοπή του κόστους δανεισμού.

«Με τα στοιχεία που έχουμε τώρα, δεν θα ήταν ειλικρινές (να βάζαμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για μείωση των επιτοκίων), διότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε ο ίδιος. Ανάμεσα στα στοιχεία που καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας είναι και ο ρυθμός αύξησης των μισθών, ένα πεδίο στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις.

Τους τελευταίους μήνες το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι «ελαφρώς πιο επιφυλακτικό» σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις και ο Holzmann δήλωσε ότι ενδέχεται να χάσει λίγη αισιοδοξία επιπλέον μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του τετάρτου τριμήνου του 2023 στην Ευρωζώνη.

Παρότι δεν αναμένει το μπλοκ να περιπέσει σε μία «πραγματική ύφεση», θεωρεί πως κάλλιστα θα μπορούσε να διολισθήσει σε μία που «πυροδοτείται από εξωτερικούς παράγοντες». «Εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οδηγήσουν σε άνοδο του πετρελαίου, οι τιμές των καυσίμων θα εκτιναχθούν, χτυπώντας επίσης μια σειρά κλάδων που έχουν ήδη δεχθεί πλήγματα. Ίσως ακόμη και τον τομέα των υπηρεσιών. Έπειτα, μία ύφεση δεν είναι απίθανη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Holzmann.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ