Τι προβλέπει το Bloomberg για την παγκόσμια οικονομία

Ανάλυση του Bloomberg προβλέπει υφέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ Η Κίνα ανέκαμψε, οι νομισματικές πολιτικές σε αποκλίνουσες πορείες

Τι προβλέπει το Bloomberg για την παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες χρονιές της εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς τα ενεργειακά σοκ που εξαπέλυσε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζουν να αντηχούν, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Σε νέα ανάλυση, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Αυτό είναι κάτω από το εκτιμώμενο 3,2% φέτος και το χαμηλότερο - εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020 - από το 1993.

Ωστόσο, ο βασικός αριθμός είναι πιθανό να καλύψει αποκλίνουσες περιουσίες, με τη ζώνη του ευρώ να ξεκινά το 2023 σε ύφεση και τις ΗΠΑ να ολοκληρώνουν το έτος σε μία. Αντίθετα, η Κίνα προβλέπεται να επεκταθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από το ταχύτερο από το αναμενόμενο τέλος της στρατηγικής μηδενικής ανοχής covid και της υποστήριξης για την αγορά ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση.

Οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς όσον αφορά τη νομισματική πολιτική μετά από ένα έτος κατά το οποίο οι κεντρικές τράπεζες «ορμούσαν προς περιοριστικά εδάφη σε ένα πακέτο», έγραψε ο Τζόνσον.

«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να είναι έτοιμα να διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1Q24. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού θα σημάνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και την πιθανότητα περικοπών στο τέλος του 2023».

Στην Κίνα, όπου οι αρχές είναι διχασμένες μεταξύ της επιθυμίας να στηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις επιτοκίων είναι στα χαρτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ