Ο σφυγμός των αγορών σήμερα

Ο σφυγμός των αγορών σήμερα

Οι οικονομολόγοι μπορεί να συζητούν εάν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση ή όχι, αλλά οι κεφαλαιαγορές φαίνεται να έχουν ήδη αποφασίσει.

Η αμερικανική αγορά για νέες εισαγωγές μετοχών βαδίζει για τον χειρότερο μήνα της εδώ και πάνω από έξι χρόνια εν μέσω των σκοτεινών οικονομικών προοπτικών. Μόλις 10 αρχικές δημόσιες προσφορές έχουν συγκεντρώσει ένα μικρό ποσό 339 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, και πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από το 2016. Η ζήτηση IPO είναι ένας εξαιρετικός δείκτης του συναισθήματος της αγοράς με τις εταιρείες να απεχθάνονται να αναφέρουν πότε η μεταβλητότητα είναι υψηλή και οι προοπτικές φτωχές. Η πτώση υποδηλώνει ότι οι επενδυτές σε αυτόν τον χώρο δεν έχουν πειστεί από τη μέτρια ανάκαμψη των παγκόσμιων μετοχών τον Ιούλιο. Δεν βοηθά το γεγονός ότι από τις 45 mega-IPOs της περυσινής χρονιάς, που συγκέντρωσαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μόνο τρείς είναι στο μαύρο. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε μια λεγόμενη «τεχνική ύφεση» αν και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έσπευσε να απωθήσει αυτή την ιδέα. Ωστόσο, παραδέχτηκε μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία, όπως δείχνει η αγορά IPO, δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Η αμερικανική οικονομία χάνει τη δυναμική της, οδεύοντας προς το δεύτερο μισό του έτους, όπως τονίζεται από την τελευταία έκθεση που έδειξε ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες και μειώσεις στις επιχειρηματικές και οικιστικές επενδύσεις. Η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και οι πιθανότητες ύφεσης, πιθανώς στο τέλος του έτους, αυξάνονται καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υποκύπτουν στο βάρος του πληθωρισμού που είναι εξαιρετικά υψηλός και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές πρόκειται να αυξηθούν, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ να διαπραγματεύονται υψηλότερα μετά τα θετικά κέρδη από την Amazon και την Apple. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι θα αναχωρήσει για ένα ταξίδι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού την Παρασκευή. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν τον ΔΤΚ της ζώνης του ευρώ, καθώς και το ΑΕΠ από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Η Exxon, η P&G, η AstraZeneca και η Hermes είναι μεταξύ των εταιρειών που θα δημοσιοποιήσουν στο τέλος μιας πολυάσχολης εβδομάδας κέρδη.

Η Ισπανία μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς τη Γαλλία, αμβλύνοντας τα σημεία συμφόρησης των υποδομών ενόψει αυτού που θεωρείται ευρέως ως ένας δύσκολος χειμώνας εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Το έθνος της Ιβηρικής είναι σε θέση να αυξήσει τις εξαγωές φυσικού αερίου στη Γαλλία έως και 42% μέσα σε δύο μήνες, δήλωσε η Τερέζα Ριμπέρα, υπουργός περιβαλλοντικής μετάβασης, η οποία επιβλέπει την ενέργεια. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Ισπανία να αυξήσει τις αποστολές κατά 2 έως 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, είπε. Αυτό θα κάλυπτε περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης καυσίμων της Γαλλίας.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπαν στους βοηθούς τους να σχεδιάσουν μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, μετά την τηλεφωνική επικοιωνία που είχαν χθες. Οι δύο ηγέτες κατά τη συνομιλία έθεσαν τις θέσεις τους για τη διαμάχη που σιγοβράζει αναφορικά με την Ταϊβάν. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη τους ανταλλαγή πρόσωπο με πρόσωπο από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος και ένα σημάδι ότι ο Σι σχεδιάζει να επιστρέψει στη δια ζώσης διπλωματία αφού δεν εγκατέλειψε την Κίνα για περισσότερα από δύο χρόνια λόγω του Covid. Το τηλεφώνημα μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επικεντρώθηκε στην Ταϊβάν, ένα μακροχρόνιο σημείο ανάφλεξης που επιδεινώθηκε από την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στο νησί. Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει για μια «σταθερή και ισχυρή» απάντηση εάν το ταξίδι προχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ