Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - Ο PMI υποχώρησε στις 48,9 μονάδες

Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - Ο PMI υποχώρησε στις 48,9 μονάδες

Απροσδόκητη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούλιο

Συρρίκνωση καταγράφηκε τον Ιούλιο στον ιδιωτικό τομέα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, η Γερμανία και η Γαλλία επέδειξαν για άλλον έναν μήνα επιδείνωση στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και αδυναμίες στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ο δείκτης PMI στη Γερμανία διολίσθησε σε χαμηλό έτους τον Ιούλιο, φτάνοντας στις 48,3 μονάδες. Σημειώνεται πως οι μετρήσεις κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων καταδεικνύουν ύφεση. Στη Γαλλία, ο δείκτης άγγιξε χαμηλό 32 μηνών στις 46,6 μονάδες. Για την Ευρωζώνη, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 48,9 μονάδες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε χαμηλό 8 μηνών.

Μεγαλύτερο βαρίδι στον γερμανικό δείκτη ήταν η μεταποίηση, η οποία διαμορφώνεται κάτω από τις 50 μονάδες επί τουλάχιστον έναν χρόνο. Μάλιστα, ανέρχεται πλέον σε επίπεδα κοντά στα χαμηλά του 2020, με την επέλαση της πανδημίας. Η ανάπτυξη στις υπηρεσίες επιβραδύνθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα.

«Υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commerical Bank.

Στη Γαλλία ο τομέας της μεταποίησης, αλλά και των υπηρεσιών κατέγραψαν ξανά συρρίκνωση «Τα στοιχεία δείχνουν μία αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας, με τη μεγαλύτερη μείωση από τον Νοέμβριο του 2022, η οποία προηγήθηκε μίας συρρίκνωσης στο ΑΕΠ», σχολίασε ο οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Norman Liebke.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ