Morgan Stanley: «Bλέπει» πάρτι στις ευρωπαϊκές μετοχές - «Το 2024 θα θυμίζει το ένδοξο 1995»

Morgan Stanley: «Bλέπει» πάρτι στις ευρωπαϊκές μετοχές  - «Το 2024 θα θυμίζει το ένδοξο 1995»

Εκτιμά ότι τα χρηματιστήρια της Ευρώπης θα σημειώσουν άνοδο 11% φέτος

Άνοδο 11% βλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές μετοχές τη φετινή χρονιά σε report στο οποίο αναφέρει ότι η κατάσταση φέτος θα είναι ‘Party like it’s 1995’. H ομάδα της επενδυτικής στρατηγικής προτείνει τιμή-στόχο στις 2.115 μονάδες για τον δείκτη MSCI Europe στα τέλη του τρέχοντος έτους, προβλέποντας συνολική απόδοση μαζί με τις μερισματικές αποδόσεις στο 16%.

«Ξεκινάμε την κάλυψη της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο εγχειρίδιο παιχνιδιού για τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα είναι ό,τι συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτός ο κύκλος μοιάζει περισσότερο με τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με ήπια προσγείωση στην οικονομία, σύμφωνα με τις απόψεις των παγκόσμιων οικονομολόγων μας. Οι ομοιότητες με το 1995 είναι εντυπωσιακές. Το πρόσφατο απότομο ράλι και η υποχώρηση εξελίσσονται, τόσο με τα εγχειρίδια του 1995, όσο και με τα manual της στροφής της Fed το 2019. Η υποχώρηση θα πρέπει να αποδειχθεί σύντομη», προβλέπει στη στρατηγική της για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών η Morgan Stanley.

«Μετά τη στροφή της Fed τον Ιανουάριο του 1995, οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησαν τις αμερικανικές μετοχές απότομα υψηλότερα, σχεδόν στο ίδιο ρυθμό αρχικά, σημειώνοντας ράλι 19% (σε δολάρια) και 9% (σε τοπικό νόμισμα) κατά τη διάρκεια περίπου 7 μηνών από τη στιγμή της ήπιας στροφής. Σήμερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ήδη σημειώσει ράλι 11% (σε δολάρια) και 7% (σε ευρώ) από τη στιγμή της έκθεσης για τον πληθωρισμό της 14ης Νοεμβρίου, η οποία είχε ήδη δώσει στις αγορές μια ένδειξη για το peak του πληθωρισμού. Χρησιμοποιούμε αυτό το σημείο για σύγκριση δεδομένης της ταχύτερης φύσης τιμολόγησης της αγοράς αυτές τις ημέρες», επισημαίνει η ομάδα Equity Strategy της τράπεζας.

«Η συνέχεια θα πρέπει να μας οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα, τροφοδοτούμενα από την επαναξιολόγηση της μείωσης των επιτοκίων, την ελπίδα και τις προσδοκίες για τα κέρδη που πλησιάζουν στο κατώτατο σημείο. Μόλις οι περικοπές των επιτοκίων ξεκινήσουν, οι ροές από τα κεφάλαια της χρηματαγοράς θα πρέπει να συμμετάσχουν στο πάρτι των μετοχών, ενώ η πρόσφατη άνοδος των ευρωπαϊκών συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταβάλλει την απόδοση κινδύνου», συνεχίζει η επενδυτική τράπεζα.

«Η εικόνα από το 1995 μας δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο φέτος θα είναι σχετικά ήπιο, με τις μετοχές που έχουν χαρακτηριστικά ομολόγων και υψηλά μοχλευμένες μετοχές να πρέπει να συνεχίσουν να επιστρέφουν τα πρόσφατα κέρδη προς το παρόν. Οι τομείς και οι κλάδοι που διαλέγουμε είναι τηλεπικοινωνίες, λιανικό εμπόριο τροφίμων, φαρμακευτικές, διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές εταιρείες, αεροδιαστημική και άμυνα και τράπεζες. Αντίθετα, είμαστε αρνητικοί για τους κλάδους πολυτελείας, χημικών, βιοεπιστήμες, τρόφιμα/βιβλία/καπνός και τεχνολογία της υγείας. Προβλέπεται άνοδος για τον δείκτη MSCI Europe σε 16% σε βάση συνολικής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων και των επαναγορών και αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή κατά 6% και ένα re-rating των αγορών με βάση την εμπειρία του 1995 και του 2019», καταλήγει η Morgan Stanley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ