H Goldman Sachs ψηφίζει ελληνικό χρηματιστήριο - Νέα αυξημένη τιμή στόχος οι 1.375 μονάδες για το ΓΔ

H Goldman Sachs ψηφίζει ελληνικό χρηματιστήριο - Νέα αυξημένη τιμή στόχος οι 1.375 μονάδες για το ΓΔ

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος την εγχώρια αγορά μετοχών στις κορυφαίες από πλευράς ανοδικού περιθωρίου

Η Goldman Sachs αυξάνει εκ νέου την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1.375 μονάδες, έναντι των 1.200 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του και 1.278 μονάδες είναι η τρέχουσα αποτίμησή του και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι λιγότερο από 7% στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 8,8 φορές και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 12,2 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας, με το discount να προσεγγίζει το 30% σε όρους Ρ/Ε και να ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV.

Η ελκυστική αποτίμηση ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS). Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως θα ενισχυθούν κατά 8% τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η εκτίμηση των αναλυτών για το 2024 τοποθετεί την αντίστοιχη άνοδο σε μόλις 2%. Για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, η μέση μεταβολή των κερδών ανά μετοχή θα είναι 10% φέτος περίπου και στο 8% για τον δείκτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). To περιθώριο ανόδου της εγχώριας αγοράς είναι υψηλότερο από τις αγορές CEEMEA για το 2024.

Η εκτίμηση που είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των αγορών για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η μερισματική απόδοση στο 4%, καθώς η μέση μερισματική απόδοση για τις αναδυόμενες αγορές είναι στο 3%. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών στις 1.100 μονάδες από τις 1.150 μονάδες προηγουμένως και περιθώριο ανόδου 7%, ενώ αναμένει 9% περιθώριο ανόδου για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 500 μονάδες και 6% περιθώρια ανόδου πλέον για τον δείκτη S&P 500 στις 4.700 μονάδες.

Για την έκθεση μάλιστα στην ελληνική αγορά προτιμά τις τραπεζικές μετοχές στους επόμενους 12 μήνες.

Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί την προτίμησή του για τις τράπεζες της περιοχής ΜΕΝΑ – Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, (Κατάρ και Σαουδική Αραβία), της Χιλής, της Κολομβία, της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας. Όπως είχει σημειώσει άλλωστε, οι τράπεζες σε αυτές τις περιοχές είναι άκρως ελκυστικές από μακροοικονομική άποψη και γιαυτό είχε συστήσει στους επενδυτές να ανοίξουν «long» θέσεις ως προς αυτές έναντι του ευρύτερου κλάδου των καταναλωτικών αγαθών στις αναδυόμενες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ