Στο 5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στις ΗΠΑ - Πονοκεφαλιάζει η αύξηση του δομικού στο 5,6%

Στο 5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στις ΗΠΑ - Πονοκεφαλιάζει η αύξηση του δομικού στο 5,6%

Οριακά καλύτερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων

Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Μαρτίου, που βρίσκεται στο 5%, οριακά καλύτερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ακριβώς στο επίπεδο των προβλέψεων (5,6%) κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ.

Αν και υποχώρησε τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, διατηρώντας έτσι την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Εναντι του Μαρτίου 2022, ο αποκαλούμενος δομικός ΔΤΚ, τον οποίο οι οικονομολόγοι θεωρούν ως τον καλύτερο δείκτη του υποκείμενου πληθωρισμού, αυξήθηκε στο 5,6%.

Συνολικά, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο κατά 5%. Πρόκειται για απότομη επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα, όταν ήταν στο 6%, επειδή η σύγκριση τώρα γίνεται με τον Μάρτιο του 2022, όταν οι τιμές της ενέργειας είχαν αυξηθεί αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους μιλούσε για μηνιαία άνοδο 0,4% στον δομικό δείκτη και 0,2% στον γενικό.

Οπως σημειώνουν αναλυτές, τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την «κολλώδη» φύση του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά για τυχόν σημάδια ότι η τελευταία τραπεζική αναταραχή επιβαρύνει την οικονομία, η άνοδός του σε συνδυασμό με την ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον για άλλη μια φορά πριν από αυτό μια «εκτεταμένη παύση», όπως την αποκαλούν.

«Τον Μάιο μπορεί να δούμε μια άνοδο», δήλωσε ο Ντέρεκ Τανγκ, οικονομολόγος στο LH Meyer/Monetary Policy Analytics στην Ουάσιγκτον. «Αλλά αφαιρεί λίγο επιχειρήματα για ακόμα μια κίνηση τον Ιούνιο».

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν, και το δολάριο επέκτεινε τις απώλειες μετά την ανακοίνωση. Οι traders εξακολουθούν να στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο.

Στους επιμέρους τομείς, τα στοιχεία έδειξαν ότι το κόστος στέγασης αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τον Νοέμβριο, αν και παρέμεινε «μακράν» ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στη μηνιαία άνοδο, ανέφερε η έκθεση.

Οι τιμές των ειδών παντοπωλείου μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020 — συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης μηνιαίας πτώσης στις τιμές των αυγών από το 1987 — ενώ το κόστος για φαγητό έξω συνέχισε να αυξάνεται σταθερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ