Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει στο 42,5% τα επιτόκια

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει στο 42,5% τα επιτόκια

Η «απειλή» του κατώτατου μισθού

Στην έβδομη συνεχή αύξηση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στην προσπαθειά ανάσχεσης του καλπάζοντα πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπεται να αναρριχηθεί στο 70% τους επόμενους μήνες.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό τη διοίκηση της Hafize Gaye Erkan, αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο 42,5% την Πέμπτη από 40% προηγουμένως, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η τράπεζα αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της επιθετικής σύσφιξης, καθώς όπως αναμένεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής ο κύκλος θα ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό».

Σημειωτέον ότι το επιτόκιο αναφορά στην Τουρκία ήταν μόλις στο 8,5% πριν λίγους μήνες, πριν τη ριζική οικονομική αλλαγή που επήλθε με την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο.

Η Erkan και ο νέος υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek -αμφότεροι πρώην τραπεζίτες της Wall Street που διορίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο- είναι υπεύθυνη για την «στροφή» στη χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούνταν επί σειρά ετών και οφείλεται για έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο και την απομάκρυνση των ξένων επενδυτών.

Η σημασία του κατώτατου μισθού

Ωστόσο, μια επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τη νέα χρονιά θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία πολιτικής που σχεδιάζουν οι αρχές, δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου στον πληθωρισμό.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs Group Inc. εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για υψηλότερα επιτόκια, εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί υψηλότερα από το αναμενόμενο. Οι δύο τράπεζες προβλέπουν ότι ο χαμηλότερος μισθός θα αυξηθεί κατά περίπου 40-50%.

«Το μέγεθος της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman.

Ο δυσθεώρητος πληθωρισμός ώθησε τον Ερντογάν να αυξήσει απότομα τον κατώτατο μισθό δύο φορές φέτος ως έναν τρόπο να μειώσει το κόστος διαβίωσης, αλλά και για να αυξήσει τα ποσοστά του ενόψει των προεδρικών εκλογών. Σημειωτέον ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Τουρκίας κερδίζει τον κατώτατο μισθό.

Η Erkan δήλωσε ότι οι αυξήσεις των μισθών και οι τιμές της ενέργειας θα αποτελέσουν παράγοντες στην πορεία νομισματικής σύσφιγξης. «Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούμε θα διαμορφωθεί κυρίως από το πόσο γρήγορα θα εισέλθουμε στον αποπληθωρισμό και στον βαθμό επιτυχίας της πολιτικής μας», δήλωσε σε συνέντευξή της σε τοπική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ