ΗΠΑ: «Φρέναρε» στο 3% και σε χαμηλό διετίας ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

ΗΠΑ: «Φρέναρε» στο 3% και σε χαμηλό διετίας ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τις επικείμενες αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ

Μεγάλη «ανάσα» πήραν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ, καθώς ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών (από τον Μάρτιο του 2021), συνεχίζοντας την πορεία αποκλιμάκωσης (είχε κορυφωθεί στο 9%).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον μήνα Ιούνιο, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 4% τον Μάιο.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, οι τιμές σημείωσαν μικρή επιτάχυνση, καθώς αυξήθηκαν στο +0,2% τον Ιούνιο από +0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές του Dow Jones περίμεναν ετήσιο πληθωρισμό 3,1% και μηνιαίο πληθωρισμό 0,3%.

Όσον αφορά τον «σκληρό» δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, οι ετήσιες τιμές ανήλθαν στο 4,8% τον Ιούνιο έναντι 5,3% τον Μάιο. Οι μηνιαίες τιμές, δε, καθορίστηκαν σε 0,2% από 0,4% προηγουμένως.

Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση στο 5% και στο 0,3%, αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τις επικείμενες αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή της Federal Reserve, η οποία δίνει τη «μάχη» κατά των υψηλών τιμών.

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Fed, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια (στο εύρος 5% – 5,25%), παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο νέες αυξήσεις εντός του 2023.

Πλέον η προσοχή στρέφεται στις 25 και 26 Ιουλίου, όταν και λάβει χώρα η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Μέχρι πρότινος, το κυρίαρχο σενάριο, με βάση τα στοιχήματα των traders, προέβλεπε μια νέα παρέμβαση κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός συνέκλινε περαιτέρω με τον μεσοπρόθεσμα στόχο του 2%, δεν αποκλείεται τα δεδομένα να αλλάξουν άρδην.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ