Υπολογίστε τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο

«Κλειδώνουν» οι επιδοτήσεις στα 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα – παραμένει ακριβότερη πηγή ενέργειας για θέρμανση το ηλεκτρικό ρεύμα

Υπολογίστε τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες και θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς με τις καταναλώσεις του μηνός Νοεμβρίου. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί αλλά το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος θα περιμένει να πραγματοποιηθεί και η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών ενέργειας προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση όσον αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου, δηλαδή του βασικού παράγοντα που επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα «κλειδώσουν» στα ακόλουθα επίπεδα:

  1. 0,288 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώνουν τη μια κιλοβατώρα προς 0,11 ευρώ.
  2. 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως και 500 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έτσι, η τελική χρέωση θα φτάνει στα 0,159 ευρώ.
  3. Θα παραμείνει η μειωμένη κλιμακωτή επιδότηση για όσους καταναλώνουν πάνω από 500 κιλοβατώρες και πάνω από 1000 κιλοβατώρες αντίστοιχα. Έτσι, η κάθε κιλοβατώρα πάνω από τις 500 θα κοστίζει 0,209 ευρώ και η κάθε κιλοβατώρα πάνω από τις 1000 (αφορά σε ελάχιστα νοικοκυριά) θα ανέρχεται στα 0,259 ευρώ. Είναι πιθανό η μείωση της επιδότησης για όσους έχουν καταναλώσεις άνω των 500 KWh να είναι και μικρότερη. Βέβαια, η σημαντική μείωση της επιδότησης από το ένα στο άλλο κλιμάκιο, μπορεί να λειτουργήσει και ως ισχυρό κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που ακολουθούν, το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει ακριβή πηγή ενέργειας συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο.

Το πραγματικό κόστος, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που προαναφέρθηκαν για την επιδοματική πολιτική, θα διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Νοικοκυριό που θα καταναλώνει 300 κιλοβατώρες, θα βλέπει τον λογαριασμό να φτάνει στα 75 ευρώ τελική τιμή παρά την κρατική επιδότηση των 71,4 ευρώ. Η κάθε κιλοβατώρα θα κοστίζει 0,25 ευρώ. Μπορεί ενδεχομένως να επιλέξει μια λίγο φθηνότερη εταιρεία η οποία θα κατεβάζει την αρχική χρέωση στα 0,36 λεπτά αντί για 0,4 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι 300 κιλοβατώρες θα κοστίζουν 63,3 ευρώ ή περίπου 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  2. Νοικοκυριό που θα καταναλώνει 600 κιλοβατώρες θα πληρώνει από 130,5 ευρώ (τελική τιμή μετά την επιδότηση) μέχρι και 154 ευρώ με βάση το τιμολόγιο του ακριβότερου παρόχου (με τα δεδομένα του Νοεμβρίου). Άρα, η τελική χρέωση μιας κιλοβατώρας μετά και τις επιδοτήσεις, μπορεί να φτάνει στα 0,257 ευρώ.

Το ζητούμενο για τον καταναλωτή είναι να γνωρίζει πόσα θα πληρώσει ο ίδιος για το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, με το επικαιροποιημένο εργαλείο ο υπολογισμός είναι πολύ εύκολος. Έχουν χρησιμοποιηθεί τα ποσά των επιδοτήσεων που προαναφέρθηκαν. Αν κατά την επίσημη ανακοίνωση προκύψει κάποια αλλαγή, θα γίνει και η σχετική διόρθωση. Με τα σημερινά δεδομένα, το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε τη χρέωση ανά κιλοβατώρα της εταιρείας με την οποία συνεργάζεστε (σ.σ οι τιμές για τον Νοέμβριο έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 40 λεπτά του ευρώ) αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ