Ο ευτυχής Ευτύχης, η AEGEAN του ενός δισ., μία ιστορία από τα παλιά και άλλες σύγχρονες...

Ο ευτυχής Ευτύχης, η AEGEAN του ενός δισ., μία ιστορία από τα παλιά και άλλες σύγχρονες...

Και μόνο το γεγονός πως, η AEGEAN αποτελεί μέλος ενός ολιγομελούς club των billionaires έχει και σημειολογικά την σπουδαιότητα του

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της AEGEAN, μετά και το χθεσινό 3,70% στα 11,20 ευρώ. Με άνοδο 47,37% σε διάστημα 3μηνου και συνολικά 111,12% ( ! ) από την αρχή του έτους, η πτήση στο χρηματιστηριακό ταμπλό αποτυπώνει τόσο την επαναφορά της εταιρείας από την κατάρρευση του κλάδους διεθνώς λόγω Covid-19 κ.λ.π όσο την προεξόφληση προσδοκιών για μία χρήση-ρεκόρ, όπως προοιωνίζεται ότι θα είναι το 2023. Μετά την νέα θεαματική άνοδο η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, καθίσταται- πλέον- η 20η με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του συγκεκριμένου ορίου.

Τι σημαίνει, πρακτικά, αυτή η εξέλιξη; κατ' αρχήν το γεγονός ότι η εισηγμένη μπαίνει στο monitoring ξένων funds που ως μία από τις προϋποθέσεις για να επενδύσουν σε μία εταιρεία είναι και αυτή της αποτίμησης. Και μόνο το γεγονός πως, η AEGEAN αποτελεί μέλος ενός ολιγομελούς club των billionaires έχει και σημειολογικά την σπουδαιότητα του.Πρόσθετα αποτελεί δικαίωση τόσο για τον βασικό μέτοχο-Ευτύχη Βασιλάκη- όσο για τους ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας που (υπό) στήριξαν την εταιρεία στα δύσκολα της Covid περιόδου. Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αναστάσης Δαυϊδ, Χρήστος Ιωάννου αλλά και ακόμη 3-4 ισχυρά ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικότητας συμμετείχαν στην αμκ της εταιρείας (συνδυαστικά με την καθοριστική συνδρομή του Δημοσίου), ήταν παρόντα όταν η AEGEAN είχε αποτίμηση μικρότερη των 400 εκατ. ευρώ.

Για τους παλαιότερους θα θυμίσω ένα περιστατικό την προηγούμενη των εγγραφών για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ηταν 25-27 Ιουνίου 2007, όταν ο Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners) είχε προσεγγίσει την πλευρά των αδελφών Λασκαρίδη για να εξαγοράσει τα ποσοστά συμμετοχής τους. Το deal δεν έγινε-κυριολεκτικά- στο παρά 1' της δημόσιας προσφοράς, οι Λασκαρίδηδες δεν πούλησαν. Επί θητείας Σπύρου Καπράλου (στην προεδρία της ΕΧΑΕ) αυτή η ιστορία από τα παλιά. Σήμερα 16 χρόνια μετά, και Δευτέρα 3 Ιουλίου η AEGEAN με αποτίμηση 1,003 δισ. είναι-πλέον- από τα ισχυρά brands των ευρωπαϊκών αερομεταφορών.

=====================================================

Το Bloomberg έβαλε μπροστά τη Lamda Development.

Επρεπε να δημοσιεύσει το άρθρο-αφιέρωμα για το project του Ελληνικού το Bloomberg για να πάρει μπροστά η Lamda Development. Αποθεωτικό το αφιέρωμα του έγκυρου ειδησεογραφικού Μέσου, με αναφορές και σε σημαντικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.α) σε άλλα που είναι προς υλοποίηση (Γραμμή 4 Μετρό) και κάποια που είναι σε φάση σχεδιασμού (νέο Αρχαιολογικό Μουσείο). Με άνοδο 12,83% σε διάστημα μήνα- με 7,99% σε εβδομαδιαίο- η μετοχή της Lamda ήταν από τις εξαιρέσεις του FTSELarge Cap που υποαποδίδει έναντι της αγοράς και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στο 22,48% η μεταβολή συνολικά από την αρχή του έτους, έναντι 39,03% του Γενικού Δείκτη και 39,28% του FTSELarge Cap. Στα 7,60 ευρώ το Net Asset Value της εισηγμένης, NAV υποτιμημένο συγκριτικά με άλλων του κλάδου.

=====================================================

Intrakat: Το μέγεθος...μετράει

Σε νέα υψηλά η μετοχή της Intrakat, στα 2,40 ευρώ, με άνοδο 64,38% από την αρχή του έτους.vΣτα 385 εκατ. η αποτίμηση της έναντι 833 εκατ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διαφορά που σύμφωνα με τις "βλέψεις" του Αλέξανδρου Εξάρχου θα πρέπει να μειωθεί, από την στιγμή που στόχος του διευθύνοντος συμβούλου είναι να την καταστήσει πρωταθλητή του κλάδου.vΑλλωστε, μεγέθη 400 εκατ. (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) είναι μικρά για big business ειδικά σε ξένες αγορές, που προσβλέπει η διοίκηση της εισηγμένης. Πρακτικά, όταν ο επικεφαλής της Intrakat διαμηνύει πως σκοπεύει στην πρωτιά, εννοείται και σε όρους αποτίμησης.Και από αυτή την άποψη δεν μπορεί να είναι στο...ήμισυ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Γιατί και στον κατασκευαστικό κλάδο το μέγεθος...counts.

==================================================

Τα γράφαμε χθες

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Jumbo, μετά το χθεσινό 3,17% στα 26 ευρώ. Αποτίμηση στα 3,537 δισ., με άνοδο 62,70% από την αρχή του έτους. Περιττό να...ευλογήσει τα γένια του το fpress, για την επιμονή του στην Jumbo και τον Απόστολο Βακάκη.

Οπως και για τις αναλυτικές πληροφορίες για την επικείμενη (την Παρασκευή) νέα εισαγωγή της MED, στην ΕΝαλλακτική Αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ