Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει αυξημένος, προσθέτοντας πίεση για αυξήσεις επιτοκίων από τη FED

Ο ΔΤΚ σκαρφάλωσε 0,5% τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο σε τρεις μήνες Τα ετήσια κύρια και βασικά μέτρα ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει αυξημένος, προσθέτοντας πίεση για αυξήσεις επιτοκίων από τη FED

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ραγδαία στις αρχές του έτους, μια ένδειξη επίμονων πληθωριστικών πιέσεων που θα μπορούσαν να ωθήσουν την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε 0,5% τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο σε τρεις μήνες και ενισχύθηκε από το κόστος ενέργειας και καταφυγίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Το μέτρο αυξήθηκε κατά 6,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ ενισχύθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα και αυξήθηκε 5,6% από ένα χρόνο νωρίτερα. Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον δείκτη ως καλύτερο δείκτη του υποκείμενου πληθωρισμού από τον ονομαστικό δείκτη.

Οι διάμεσες εκτιμήσεις σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,5% στον ΔΤΚ και αύξηση 0,4% στον βασικό δείκτη. Ο S&P 500 άνοιξε χαμηλότερα και οι αποδόσεις του Treasury αυξήθηκαν. Οι traders τιμολόγησαν επίσης σχεδόν ζυγές πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά ένα τέταρτο τον Ιούνιο, καθώς και υψηλότερο μέγιστο επιτόκιο.

Και οι δύο ετήσιοι δείκτες παρουσίασαν υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και παρουσίασαν πολύ βραδύτερη επιβράδυνση από ό,τι τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία παραμένουν πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% της Fed, ο οποίος βασίζεται σε ξεχωριστό δείκτη του Υπουργείου Εμπορίου.

«Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα», δήλωσε ο Stephen Stanley, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στη Santander US Capital Markets LLC, σημειώνοντας μειώσεις στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και των αεροπορικών ναύλων. Ωστόσο, «όσο το κόστος του καταφυγίου αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο ήταν, θα είναι δύσκολο να μειωθεί ο πληθωρισμός οπουδήποτε κοντά στο σημείο που θα ήθελε να το δει η Fed».

Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την έκθεση του Ιανουαρίου για τις θέσεις εργασίας και τα σημάδια διαρκούς ανθεκτικότητας των των καταναλωτών, υπογραμμίζουν τη βιωσιμότητα της οικονομίας - και τις πιέσεις στις τιμές - παρά την επιθετική πολιτική της Fed. Τα δεδομένα υποστηρίζουν τους πρόσφατους ισχυρισμούς των αξιωματούχων ότι πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια και να τα διατηρήσουν αυξημένα για κάποιο χρονικό διάστημα και πιθανώς σε υψηλότερο επίπεδο αιχμής από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ο δρόμος προς σταθερές τιμές πιθανότατα θα είναι μακρύς και ανώμαλος. Ο αποπληθωρισμός των αγαθών που οδήγησε στη διολίσθηση του συνολικού πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες φαίνεται να χάνει έδαφος και η ισχύς της αγοράς εργασίας συνεχίζει να δημιουργεί ανοδικούς κινδύνους για την αύξηση των μισθών και τις τιμές των υπηρεσιών.

Οι λεπτομέρειες της έκθεσης έδειξαν ότι το καταφύγιο ήταν «μακράν» ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στη μηνιαία προκαταβολή, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της αύξησης. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων — βασικός παράγοντας αποπληθωρισμού τους τελευταίους μήνες — μειώθηκαν για έβδομο μήνα. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα υπηρεσιών και αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δείκτη ΔΤΚ, αυξήθηκε 0,7% τον περασμένο μήνα. Το αντίστοιχο ενοίκιο και το ενοίκιο πρώτης κατοικίας αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσό, ενώ αυξήθηκε και η διαμονή σε ξενοδοχείο.

Λόγω του τρόπου υπολογισμού των μετρήσεων στέγασης, υπάρχει σημαντική υστέρηση μεταξύ των μεταβολών των τιμών σε πραγματικό χρόνο και των κυβερνητικών στατιστικών.

Η έκθεση του Ιανουαρίου ενσωμάτωσε νέα βάρη για το καλάθι των καταναλωτών για να προσπαθήσει να αποτυπώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις καταναλωτικές συνήθειες των Αμερικανών. Τα εξαρτήματα του καταφυγίου αποτελούν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού δείκτη, ενώ τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αποτελούν μικρότερο τμήμα.

«Η έκθεση του ΔΤΚ του Ιανουαρίου έδειξε την αποπληθωριστική δυναμική στη σήμανση βασικών αγαθών. Εάν ο πληθωρισμός πρόκειται να πέσει κάτω από το 3% φέτος, η αντιπληθωριστική ώθηση τους επόμενους μήνες θα πρέπει να προέλθει από τις υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν φαίνεται πολλά υποσχόμενο».

- Άννα Γουόνγκ και Ελίζα Γουίνγκερ, οικονομολόγοι

Οι Αμερικανοί μετατοπίζουν περισσότερο τις δαπάνες τους προς τις υπηρεσίες και η Fed - ιδιαίτερα ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ - εξετάζει προσεκτικά εκείνες που αποκλείουν την ενέργεια και το καταφύγιο ως ένδειξη πιο ανθεκτικού πληθωρισμού.

Οι λεγόμενες βασικές υπηρεσίες εκτός κατοικιών αυξήθηκαν 0,3%, μια μικρή χαλάρωση από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Οι μισθοί θεωρείται βασικός μοχλός ανάπτυξης σε αυτή την κατηγορία.

Τούτου λεχθέντος, μια μηνιαία πτώση ρεκόρ στις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης επιβάρυνε τον αριθμό. Εξαιρουμένης αυτής της κατηγορίας, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε 0,8%, ο μεγαλύτερος από τον Σεπτέμβριο.

Ενώ μια ισχυρή αγορά εργασίας έχει στηρίξει την αύξηση των μισθών τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός διέβρωσε αυτά τα κέρδη στην αρχή του έτους. Μια ξεχωριστή έκθεση την Τρίτη έδειξε ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν 0,2% από τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο. Οι αμοιβές είναι μειωμένες κατά 1,8% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν περισσότερο από τον Αύγουστο, μετά από τρεις συνεχόμενες μειώσεις.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι ο ΔΤΚ θα μειωθεί μάλλον απότομα μέχρι το τέλος του 2023, αλλά οι προβλέψεις είναι διχασμένοι ως προς το αν μια τέτοια πτώση μπορεί να συμβεί χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Πολλά από αυτά εξαρτώνται από το πόσο μακριά θα φτάσει η Fed. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν στη διάθεσή τους την έκθεση CPI και θέσεων εργασίας του Φεβρουαρίου πριν συναντηθούν τον επόμενο μήνα.

Οι ετήσιες αναθεωρήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν μικρές αλλά αξιοσημείωτες ανοδικές προσαρμογές στον συνολικό ΔΤΚ και τον βασικό δείκτη τους τελευταίους μήνες του 2022, μετριάζοντας το αφήγημα για το πόσο ο πληθωρισμός παγώνει πραγματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ