Οι κορυφαίοι διαχειριστές χρημάτων στον κόσμο βλέπουν διψήφια κέρδη μετοχών το 2023

Έρευνα του Bloomberg δείχνει αισιοδοξία για το επόμενο έτος, αλλά ανησυχεί για στασιμοπληθωρισμό

Οι κορυφαίοι διαχειριστές χρημάτων στον κόσμο βλέπουν διψήφια κέρδη μετοχών το 2023

Μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο προβλέπουν ότι οι μετοχές θα δουν χαμηλά διψήφια κέρδη το επόμενο έτος, γεγονός που θα φέρει ανακούφιση αφού οι παγκόσμιες μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη απώλειά τους από το 2008.

Εν μέσω πρόσφατης αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί - και ότι η Federal Reserve θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να αλλάζει τον τόνο της- το 71% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg News αναμένει άνοδο των μετοχών, έναντι 19% που προβλέπει πτώση. Για όσους είδαν κέρδη, η μέση ανταπόκριση ήταν απόδοση 10%.

Η άτυπη έρευνα σε 134 διαχειριστές κεφαλαίων ενσωματώνει τις απόψεις μεγάλων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock Inc., Goldman Sachs Asset Management και Amundi SA. Παρέχει μια εικόνα για τα μεγάλα θέματα και τα εμπόδια που αναμένουν να αντιμετωπίσουν το 2023, αφού ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γερακίσιες κεντρικές τράπεζες έπληξαν τις αποδόσεις των μετοχών φέτος.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να εκτροχιαστεί ξανά από πεισματικά υψηλό πληθωρισμό ή βαθιά ύφεση. Αυτές είναι οι κορυφαίες ανησυχίες για το επόμενο έτος, που αναφέρονται από το 48% και το 45% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα. Οι μετοχές θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν σε νέα χαμηλά στις αρχές του 2023, με πολλούς να βλέπουν τα κέρδη να μειώνονται στο δεύτερο εξάμηνο.

«Παρόλο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ύφεση και μείωση των κερδών, έχουμε ήδη προεξοφλήσει μέρος της το 2022», δήλωσε η Pia Haak, επικεφαλής επενδύσεων στη Swedbank Robur, τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων της Σουηδίας. «Θα έχουμε καλύτερη ορατότητα το 2023 και αυτό ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τις αγορές».

Ακόμη και μετά από ένα πρόσφατο ράλι, ο MSCI All-Country World Index βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη χειρότερη χρονιά του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Ο S&P 500 πιθανότατα θα κλείσει το 2022 με παρόμοια κακή απόδοση.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τα σημάδια βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχουν κρατήσει ένα καπάκι στις τιμές των μετοχών, ακόμη και καθώς η Κίνα αρχίζει να χαλαρώνει μερικούς από τους σκληρούς περιορισμούς covid. Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η επιβράδυνση που έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές οικονομίες θα πάρει τελικά μια μπουκιά από τα κέρδη.

Η έρευνα του Bloomberg διεξήχθη από δημοσιογράφους που επικοινώνησαν με διαχειριστές κεφαλαίων και στρατηγικούς σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου. Πέρυσι, μια παρόμοια έρευνα προέβλεψε ότι η επιθετική σύσφιξη της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές το 2022.

Η τεχνολογία επιστρέφει

Ο Hideyuki Ishiguro, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος στη Nomura Asset Management, αναμένει ότι το 2023 θα είναι το «ακριβώς αντίθετο από αυτό το έτος». Μέρος αυτού οφείλεται στις αποτιμήσεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει για να αφήσουν τις συναλλαγές MSCI ACWI κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο προθεσμιακό δείκτη τιμής προς κέρδη 12 μηνών.

Όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς, οι ερωτηθέντες γενικά ευνοούσαν εταιρείες που μπορούν να υπερασπιστούν τα κέρδη μέσω μιας οικονομικής ύφεσης. Οι πληρωτές μερισμάτων και οι μετοχές ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και χαμηλής μεταβλητότητας ήταν μεταξύ των επιλογών τους, ενώ ορισμένες προτιμώμενες τράπεζες και αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ινδονησίας και του Βιετνάμ.

Μετά το σφυροκόπημα φέτος καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν, οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές μπορεί επίσης να επιστρέψουν υπέρ, σύμφωνα με την έρευνα. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα αγόραζαν επιλεκτικά τον τομέα.

Με τις αποτιμήσεις να παραμένουν σχετικά φθηνές παρά το πρόσφατο ράλι και τις αποδόσεις των ομολόγων που αναμένεται να μειωθούν το επόμενο έτος, τα τεχνολογικά μεγαθήρια, συμπεριλαμβανομένων των Apple Inc., Amazon.com Inc. και της μητρικής της Google Alphabet Inc. αναμένεται να επωφεληθούν, ανέφεραν οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Ορισμένοι είναι ανοδικοί για την Κίνα, ιδιαίτερα καθώς απομακρύνεται από το Covid zero. Μια πτώση νωρίτερα φέτος έχει θέσει τις αποτιμήσεις πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 20 ετών, καθιστώντας τις πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

Η Ευγενία Μολότοβα, ανώτερη διευθύντρια επενδύσεων στην Pictet Asset Management, δήλωσε ότι θα είναι επιλεκτικός αγοραστής κινεζικών μετοχών «στα τρέχοντα επίπεδα», προτιμώντας τη βιομηχανία, την ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη στην Κίνα.

Στην έρευνα του Bloomberg, το κέρδος 10% που προβλεπόταν για τις μετοχές το 2023 θα υπολείπεται των προηγούμενων ανακάμψεων της αγοράς, όπως το 2009 και το 2019.

Για τους διαχειριστές κεφαλαίων, τα καλύτερα νέα σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη θα μπορούσαν να είναι οι καταλύτες για ισχυρότερες επιδόσεις. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήταν οι κύριοι πιθανοί θετικοί παράγοντες. Ανέφεραν επίσης την πλήρη επαναλειτοιυργία της Κίνας και την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ως ανοδικά εναύσματα.

Η έμφαση στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη ως στοιχεία make-or-break είναι σύμφωνη με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America Corp. Έδειξε ότι οι προσδοκίες για ύφεση ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, ενώ ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού» χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού ήταν «συντριπτικά» η άποψη συναίνεσης.

Τέτοιες ανησυχίες φαίνονται δικαιολογημένες. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τις ασθενέστερες επιδόσεις της εδώ και χρόνια, εξαιρουμένων των περιόδων χρηματοπιστωτικής κρίσης και Covid. Το ΔΝΤ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

«Οι προοπτικές από εδώ και στο εξής θα επηρεαστούν από την πιθανότητα, το βάθος και τη μακροζωία της ύφεσης», δήλωσε η Fabiana Fedeli, επικεφαλής επενδύσεων για μετοχές, πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία και βιωσιμότητα στην M&G. «Υπάρχουν ακόμα θύλακες ευκαιριών όπου εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα ξεπουλιούνται σε περιόδους πανικού στην αγορά».

Οδεύοντας προς το τέλος του έτους, η κατεύθυνση της αγοράς εξαρτάται από δύο βασικά γεγονότα που έρχονται την επόμενη εβδομάδα - τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τρίτη και την απόφαση πολιτικής της Fed μια μέρα αργότερα. Κάποια καλά νέα έχουν προκύψει εδώ: οι αυξήσεις των τιμών έχουν αρχίσει να υποχωρούν αφού έφτασαν σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και η κεντρική τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

«Ένα παρατεταμένο ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου δεν είναι πιθανό έως ότου ο πληθωρισμός έχει πιο σταθερά πτωτική τάση προς τον στόχο», δήλωσε ο Shoqat Bunglawala, επικεφαλής λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων για την EMEA και την Ασία-Ειρηνικό στην Goldman Sachs Asset Management. Διατηρεί μια σχετικά αμυντική κατανομή περιουσιακών στοιχείων σε ισορροπημένα χαρτοφυλάκια.

Ο Μπεν Πάουελ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την APAC στο BlackRock Investment Institute, είναι επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι οι μετοχές δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

«Είχαμε την αστραπή της σύσφιξης της πολιτικής το 2022 και τώρα θα ακολουθήσουν οι βροντές - δηλαδή, η ζημιά», είπε. «Ίσως βλέπουμε κάποια σημάδια επιβράδυνσης των εξαγωγών και των κατοικιών, αλλά αυτό θα γίνει πιο σαφές το επόμενο έτος και η αγορά πρέπει να το τιμολογήσει λίγο πιο αποτελεσματικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ