Ρωσία: Διάταγμα απαγόρευσης πώλησης πετρελαίου στους συμμετέχοντες στο ανώτατο όριο τιμών

Ρωσία: Διάταγμα απαγόρευσης πώλησης πετρελαίου στους συμμετέχοντες στο ανώτατο όριο τιμών

Το Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όσους εμπόρους αγοράζουν το πετρέλαιο της χώρας να το πωλούν σε οποιονδήποτε συμμετέχει σε ανώτατο όριο τιμών, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος.

Το διάταγμα θα απαγορεύει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που συμμετέχουν στον μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών, είπε το άτομο, χωρίς να δίνει ακριβή ορισμό για το πώς θα ορίζεται η συμμετοχή σε έναν τέτοιο μηχανισμό. Ουσιαστικά θα απαγόρευε οποιαδήποτε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια για το ρωσικό αργό πετρέλαιο ή προϊόντα και θα απαγόρευε τις φορτώσεις που προορίζονται για οποιεσδήποτε χώρες υιοθετούν τους περιορισμούς, σύμφωνα με το πρόσωπο, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συμφωνήσει σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο τιμών. Οι διπλωμάτες ανέστειλαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ανώτατο όριο περίπου 65 δολαρίων το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Οι διαφωνίες για το επίπεδο των τιμών παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.

Δεν είναι σαφές πόσο αντίκτυπο θα είχε ένα ανώτατο όριο τιμών, ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση, στο εμπόριο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επίσημοι υποστηρικτές του μέτρου απέχουν ήδη από την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η πολιτική στοχεύει στην πραγματικότητα σε άλλους μεγάλους καταναλωτές, όπως η Ινδία, η οποία δεν θα έχει πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερα από την ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι το έθνος δεν θα προμηθεύσει ενέργεια σε εκείνους που θα ενταχθούν σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Αντ ' αυτού, η χώρα θα ανακατευθύνει την προσφορά πετρελαίου σε "εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά" ή θα μειώσει την παραγωγή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ινδία, η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν έχουν υπογράψει το ανώτατο όριο. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η τελευταία πρόταση έχει το ανώτατο όριο μέχρι στιγμής πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ