Η Wall Street απορρίπτει το όνειρο ομαλής προσγείωσης και βλέπει στασιμοπληθωρισμό

Η έρευνα επενδυτών της BofA δείχνει μια διάχυτη πίστη στον στασιμοπληθωρισμό Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ελπιδοφόρα καθώς οι επενδυτές παραμένουν αμυντικοί

Η Wall Street απορρίπτει το όνειρο ομαλής προσγείωσης και βλέπει στασιμοπληθωρισμό

Στις πιο αισιόδοξες γωνιές της Wall Street, τα ελπιδοφόρα στοιχεία για τον πληθωρισμό την τελευταία εβδομάδα περίπου υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί τελικά να επιτύχει μια ομαλή προσγείωση.

Ωστόσο, δεν επικρατεί τέτοια πεποίθηση μεταξύ των μεγάλων διαχειριστών χρημάτων, οι οποίοι στοιχηματίζουν ότι μια οικονομική ύφεση γεμάτη με ακόμα καυτές πιέσεις στις τιμές θα καθορίσει τις συναλλαγές το επόμενο έτος.

Με ένα στενά παρακολουθούμενο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων του Treasury να στέλνει νέα μηνύματα ύφεσης, ο στασιμοπληθωρισμός είναι η άποψη συναίνεσης μεταξύ ενός επιβλητικού 92% των ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America Corp.

Την ίδια στιγμή, η Citigroup Inc. σκιαγραφεί ένα σενάριο του «Powell Push» στο οποίο η Fed θα αναγκαστεί να κάνει άνοδο ακόμη και αν η ανάπτυξη βυθιστεί, ενώ η BlackRock Inc. δεν βλέπει προοπτική ομαλής προσγείωσης ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρώπη.

Η πτωτική στάση έρχεται ακόμη και όταν τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση καθώς και για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού, σε συνδυασμό με τα αξιοπρεπή εταιρικά κέρδη, υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί στην πραγματικότητα να επιτύχει την αποστολή της να αυξήσει το κόστος δανεισμού χωρίς να συντρίψει τον οικονομικό κύκλο.

Ωστόσο, προς το παρόν, η επαγγελματική επενδυτική τάξη θα πρέπει να δει πιο πειστικές αποδείξεις για μια καλοήθη αλλαγή στην οικονομική τροχιά πριν αλλάξει ουσιαστικά την αμυντική της θέση σε όλο τον χτυπημένο κόσμο των μετοχών και των ομολόγων.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα σφίξουν υπερβολικά και θα ωθήσουν τις οικονομίες σε μέτρια ύφεση, αλλά θα σταματήσουν την αύξηση - προτού κάνουν αρκετά για να μειώσουν τον πληθωρισμό στον στόχο - καθώς η ζημιά από τις αυξήσεις των επιτοκίων γίνεται σαφέστερη», δήλωσε ο Wei Li, παγκόσμιος επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην BlackRock.

Ο Li βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, υποβαθμίσεις κερδών και αυξημένες πιέσεις στις τιμές, δικαιολογώντας τα underweights της εταιρείας σε μετοχές και ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών, αν και είναι έτοιμη να βάλει κάποια μετρητά πίσω στην εταιρική πίστωση. Η στάση της υποστηρίζεται από επενδυτές στην Bank of America, οι οποίοι βλέπουν συντριπτικά στασιμοπληθωρισμό στον ορίζοντα. Η τελευταία έρευνα της εταιρείας δείχνει ότι είναι ιστορικά underweight μετοχές, με τις μετοχές τεχνολογίας να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 και overweight μετρητά.

Η απαισιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με μια περίοδο έκρηξης που πυροδοτήθηκε από την έκεθση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, η οποία υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να κορυφώνονται. Αυτό εντείνει τη συζήτηση για το αν η Fed έχει περιθώρια να μετριάσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο τελευταίος απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από μια παρέλαση νομισματικών αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ των πιο γερακιών, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον στο 5%-5,25% για να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Αυτό ήρθε αφού η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι μια παύση στον κύκλο αύξησης ήταν «εκτός τραπεζιού», ενώ η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Esther George, προειδοποίησε ότι, η Fed θα μπορούσε να δυσκολευτεί όλο και περισσότερο να δαμάσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων πυροδοτούν πτωτικές αγορές σε μετοχές και ομόλογα, η Fed έχει μετατραπεί από φίλος στην εποχή των ταύρων σε έναν νέο εχθρό. Και κανένας άξονας πολιτικής dovish δεν φαίνεται πιθανός σύντομα. Η Citi, από την πλευρά της, διατυμπανίζει την ιδέα του «Powell Push», με την κεντρική τράπεζα υπό την ηγεσία του Τζερόμ Πάουελ να αναγκάζεται σε αυξήσεις επιτοκίων που υποβαθμίζουν την ανάπτυξη για τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να μαίνεται.

«Ταξινομούμε το περιβάλλον ως στασιμοπληθωριστικό», σύμφωνα με τον υπεύθυνο στρατηγικής της Citi, Alex Saunders. Συνιστά την πώληση αμερικανικών μετοχών και πιστώσεων και την αγορά εμπορευμάτων και ομολόγων σε ένα σενάριο Powell Push.

Η Invesco βαδίζει επίσης προσεκτικά, γέρνοντας την έκθεση σε αμυντικές μετοχές με overweight στοιχήματα σε Treasuries και πιστώσεις επενδυτικής βαθμίδας των ΗΠΑ.

«Ένα μήνυμα για να γίνουμε πιο "ριψοκίνδυνοι" θα ήταν σημάδια ότι η Fed πλησιάζει στην "παύση" των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην Invesco.

Ακόμη και ο Andrew Sheets της Morgan Stanley -- ο οποίος έχει μειοψηφική άποψη ότι ο δομικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,9% μέχρι το τέλος του 2023 -- δεν είναι ακόμη έτοιμος να αναλάβει κάθε κίνδυνο δεδομένης της προοπτικής οικονομικής επιβράδυνσης. Ωστόσο, αναφέρει τα μέσα της δεκαετίας του '90 ως λόγο αισιοδοξίας. Τότε, μια εποχή που σημαδεύτηκε από αυξημένο πληθωρισμό με τα επιτόκια στα ύψη, τις μετοχές και τα Treasuries κατάφεραν τελικά να βγάλουν μεγάλα κέρδη.

«Οι αρκούδες λένε ότι οι μαλακές προσγειώσεις είναι σπάνιες. Αλλά συμβαίνουν», έγραψε ο Sheets στην προοπτική του για το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ