Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ επιβραδύνεται περισσότερο από τις προβλέψεις, δίνoντας στη Fed χώρο

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας άνοδο 6,3% Οι βασικές τιμές υποχώρησαν καθώς τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, η ιατρική περίθαλψη και τα είδη ένδυσης μειώθηκαν

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ επιβραδύνεται περισσότερο από τις προβλέψεις, δίνoντας στη Fed χώρο

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο περισσότερο από τις προβλέψεις, προσφέροντας ελπίδα ότι οι ταχύτερες αυξήσεις τιμών εδώ και δεκαετίες υποχωρούν και δίνοντας στους αξιωματούχους της Federal Reserve περιθώριο να επιβραδύνουν τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,7% από ένα χρόνο νωρίτερα, η μικρότερη ετήσια άνοδος από την αρχή του έτους και από 8,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Οι βασικές τιμές, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια και θεωρούνται καλύτερος υποκείμενος δείκτης του πληθωρισμού, σημείωσαν άνοδο 6,3%, υποχωρώντας από το υψηλό 40 ετών του προηγούμενου μήνα.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο γενικός ΔΤΚ ενισχύθηκε 0,4%. Τόσο οι αυξήσεις όσο και οι μηνιαίες αυξήσεις ήταν χαμηλότερες από τις διάμεσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ενώ η επιβράδυνση των βασικών τιμών είναι ευπρόσδεκτη είδηση, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για άνεση για τη Fed. Ο πρόεδρος Jerome Powell, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να δουν ένα σταθερό μοτίβο ασθενέστερου μηνιαίου πληθωρισμού, ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα κορυφωθούν υψηλότερα από ό, τι οραματίστηκαν προηγουμένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Οι μειώσεις των δεικτών τιμών για τις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και τα μεταχειρισμένα οχήματα περιόρισαν το βασικό μέτρο. Το υψηλότερο κόστος στέγασης συνέβαλε σε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του συνολικού ΔΤΚ.

Οι αποδόσεις του Τreasury υποχώρησαν, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ αυξήθηκαν και ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε. Οι traders κινήθηκαν πιο κοντά στην τιμολόγηση σε μια αύξηση μισής μονάδας της Fed τον Δεκέμβριο, αντί για 75 μονάδες βάσης, και μειώθηκαν κάτω από το 5% όπου βλέπουν το μέγιστο επιτόκιο να έρχεται το επόμενο έτος.

Οι διάμεσες εκτιμήσεις σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση 0,6% στον ΔΤΚ και άνοδο 0,5% στον πυρήνα.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα έχουν στο χέρι τόσο μια άλλη έκθεση ΔΤΚ όσο και μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας πριν από το τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής τους στα μέσα Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο αυξημένος πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβαρύνει τα αμερικανικά νοικοκυριά και την ευρύτερη οικονομία. Οι υψηλές τιμές έχουν καταβροχθίσει τα μισθολογικά κέρδη και έχουν οδηγήσει πολλούς είτε να σφίξουν το ζωνάρι τους είτε να βασίζονται σε αποταμιεύσεις και πιστωτικές κάρτες για να συνεχίσουν να ξοδεύουν.

Ο πληθωρισμός και οι ευρύτερες επιδόσεις της οικονομίας έπαιξαν ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, αν και τα exit polls δείχνουν ότι τα κοινωνικά ζητήματα αποδείχθηκαν μεγαλύτερος παράγοντας από ό,τι έδειχναν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Από το πρωί της Πέμπτης, τα αποτελέσματα ήταν ασαφή, αλλά φαινόταν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ενώ η Fed έχει ξεκινήσει την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980, η αγορά εργασίας και η καταναλωτική ζήτηση, αν και δροσίζουν ορισμένους, έχουν αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές. Η αγορά κατοικίας, ωστόσο, έχει επιδεινωθεί ραγδαία εν μέσω της εκτίναξης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω το επόμενο έτος, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πορεία επιστροφής στον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό θα περιλαμβάνει τόσο ύφεση όσο και αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει τις οικονομίες παγκοσμίως, ωθώντας την πιο επιθετική και συγχρονισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στον κόσμο εδώ και 40 χρόνια και αυξάνοντας τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ