Η Fed σε πορεία ανόδου των επιτοκίων στο 5% οδηγεί τη διεθνή και αμερικανική οικονομία σε ύφεση

Έρευνα οικονομολόγων βλέπει αύξηση 75 μονάδων βάσης και στη συνέχεια επιβράδυνση. Τα τρία τέταρτα λένε ότι η Fed θα σφάλλει κάνοντας πάρα πολλά.

Η Fed σε πορεία ανόδου των επιτοκίων στο 5% οδηγεί τη διεθνή  και αμερικανική οικονομία σε ύφεση

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα διατηρήσουν την αποφασιστικά γερακίσια στάση τους την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας τις βάσεις για τα επιτόκια που θα φτάσουν το 5% έως τον Μάρτιο του 2023, κινήσεις που φαίνεται πιθανό να οδηγήσουν σε ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, ανέφεραν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακοινώσουν την απόφασή τους στις 2 μ.μ. στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι αξιωματούχοι έχουν έναν ακόμη λόγο να παραμείνουν στην πορεία όταν τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης την Παρασκευή έδειξαν ότι το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο και ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Τα επιτόκια προβλέπεται στην έρευνα να αυξηθούν κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια κατά τριμηνιαίες μονάδες τις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Οι προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 4,4% φέτος και το 4,6% το επόμενο έτος, πριν από τις περικοπές το 2024.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed είναι αποφασισμένη να μην στραφεί πολύ σύντομα καθώς αγωνίζεται ενάντια σε έναν ρυθμό πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών. Η μετάβαση σε υψηλότερο ανώτατο ρυθμό θα αντανακλούσε την αύξηση των τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία ήταν θερμότερη από ότι αναμενόταν τους τελευταίους δύο μήνες. Η έρευνα σε 40 οικονομολόγους διεξήχθη 21-26 Οκτωβρίου.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες και η Fed πρόκειται να αυξηθεί κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Groep NV, σε απάντηση έρευνας «Αυτή τη στιγμή προβλέπουμε μια πιο υποτονική αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, δεδομένου του εξασθενημένου οικονομικού σκηνικού και του περιβάλλοντος της αγοράς», αλλά οι κίνδυνοι κλίνουν προς μια πέμπτη αύξηση 75 μονάδων βάσης, είπε.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι σταθερά δεσμευμένη στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και έχει επικαλεστεί επανειλημμένα τον προκάτοχό του, Πολ Βόλκερ, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια σε πρωτοφανή επίπεδα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η διαδικασία θα είναι επώδυνη, επειδή ο στόχος είναι να σχεδιαστεί ανάπτυξη κάτω από την τάση για να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές και η ανεργία θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα.

Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα ότι μπορούν να κάνουν μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία. Ωστόσο, για πρώτη φορά στις έρευνες πριν από τη συνεδρίαση της FOMC, η πλειοψηφία των οικονομολόγων, τρία τέταρτα, θεωρεί πιθανή μια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βλέπουν μια σκληρή προσγείωση με μια περίοδο μηδενικής ή αρνητικής ανάπτυξης στο μέλλον.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg...

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι πώς ο Πάουελ επικοινωνεί την πιθανή μείωση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων. Θα θελήσει να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι επίκειται μια στροφή, ειδικά όχι όταν ο δομικός πληθωρισμός είναι σαφές ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρός. Θα προετοιμαζόταν για τις αγορές για μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, η οποία όμως θα συνοδεύεται επίσης από ένα dot plot, το οποίο δείχνει τελικό επιτόκιο 5%».

— Άννα Γουόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed είναι δυνητικά υπερβολική: Ο διάμεσος οικονομολόγος θα θέσει ένα μέγιστο επιτόκιο-στόχο στο 4,75% και το 75% των οικονομολόγων δήλωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η κεντρική τράπεζα να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και να προκαλέσει περιττό πόνο σε αντίθεση με το να μην αυξηθεί αρκετά και να αποτύχει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

«Οι καθυστερήσεις στη νομισματική πολιτική εξακολουθούν να υποτιμώνται», δήλωσε ο Τόμας Κόστεργκ, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Pictet Wealth Management. «Η πλήρης επίδραση της τρέχουσας σύσφιξης μπορεί να μην γίνει αισθητή μέχρι τα μέσα του 2023. Μέχρι τότε, θα μπορούσε να είναι πολύ αργά. Ο κίνδυνος λάθους πολιτικής είναι υψηλός».

Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν οικονομικές δευτερογενείς επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές, καθώς τα δύο τρίτα αναμένουν παγκόσμια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια.

Ενώ ο διάμεσος των οικονομολόγων αναζητά αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, είναι μια κοντινή κλήση, με σχεδόν το ένα τρίτο να σημειώνει αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Η πορεία των επιτοκίων που αναμένουν οι οικονομολόγοι είναι παρόμοια με αυτή που προβλέπουν οι αγορές. Οι επενδυτές αναμένουν πλήρως αύξηση 75 μονάδων βάσης την Τετάρτη, κλίνουν προς αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και αναζητούν τα επιτόκια να κορυφώνονται γύρω στο 4,8%.

Εάν η Fed κάνει άλλη μια κίνηση 75 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα, η συνδυασμένη αύξηση των 375 μονάδων βάσης από τον Μάρτιο θα αντιπροσωπεύει την πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων της Fed από τη δεκαετία του 1980, όταν ο Volcker ήταν πρόεδρος και μάχονταν τον υψηλό πληθωρισμό.

«Με τη Fed να αντιμετωπίζει την επιλογή είτε να κάνει πάρα πολλά είτε πολύ λίγα, τα μέλη πιθανότατα θα επιλέξουν να κάνουν πάρα πολλά», δήλωσε ο Joel Naroff, πρόεδρος της Naroff Economics LLC, με στόχο να αποφευχθεί η επιμονή του πληθωρισμού Volcker που αντιμετώπισε από τη δεκαετία του 1970.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει τις ανακοινωθείσες μειώσεις στον ισολογισμό της, οι οποίες ξεκίνησαν φέτος τον Ιούνιο με την εξάντληση των τίτλων που λήγουν. Η Fed μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία έως και 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο ισολογισμός θα φτάσει τα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, πέφτοντας στα 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2024.

Υπάρχει μια στενή διχόνοια για το αν η Fed θα προχωρήσει στην πώληση τίτλων που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια ως μέρος των μειώσεων, με το 57% να αναμένει την κίνηση και να μην υπάρχει συναίνεση για το χρονοδιάγραμμα.

Η δήλωση της FOMC αναμένεται να διατηρήσει τη γλώσσα της δίνοντας καθοδήγηση για τα επιτόκια που υπόσχεται συνεχείς αυξήσεις, χωρίς εξειδίκευση στο μέγεθος των προσαρμογών, αν και το ένα τέταρτο αναζητά πιο ήπια γλώσσα που σηματοδοτεί μικρότερες αυξήσεις.

Σχεδόν το ένα τρίτο των οικονομολόγων αναμένει διαφωνία στη συνεδρίαση, η οποία θα είναι η τρίτη του 2022. Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, διαφώνησε τον Ιούνιο υπέρ μιας μικρότερης αύξησης, προειδοποιώντας ότι οι πολύ απότομες αλλαγές στα επιτόκια θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα της Fed να επιτύχει την προγραμματισμένη πορεία των επιτοκίων της. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ διαφώνησε τον Μάρτιο ως γεράκι.

Πέρα από την επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων, οι οικονομολόγοι βλέπουν τη Fed να αντιστρέφει τελικά την πορεία ως απάντηση στη χαμηλότερη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι περισσότεροι βλέπουν μια μικρή πρώτη μείωση επιτοκίου το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με μεγαλύτερες περικοπές το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ