Ο σφυγμός των αγορών

Ο σφυγμός των αγορών

Η ένταση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν, η μονομαχία για να γίνει πρωθυπουργός στη Μεγάλη Βρετανία, η καυτή ζέστη και κάποια ανακούφιση για μια σφιχτή αγορά σιτηρών, είναι τα θέματ συζήτησης των επενδυτών με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να επαναφέρει την αυξανόμενη ένταση με την Κίνα σχετικά με την αναμενόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν την Τρίτη, επιμένοντας ότι το ταξίδι δεν σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο νησί και προτρέποντας το Πεκίνο να απέχει από μια επιθετική απάντηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για το Πεκίνο να μετατρέψει μια πιθανή επίσκεψη που συνάδει με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ σε κάποιο είδος κρίσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Το ταξίδι της Πελόζι ασκεί νέα πίεση στις αγορές, στέλνοντας τις ασιατικές μετοχές χαμηλότερα και ενισχύοντας τους παραδείσους, συμπεριλαμβανομένων των γιεν και των Treasuries. Οι ευρωπαϊκές μετοχές πρόκειται να ανοίξουν με το πίσω πόδι.

Η Λιζ Τράς, δεσμεύθηκε να μειώσει, "τη σπατάλη, τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα, στη δημόσια διοίκηση για να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για τον Βρετανό φορολογούμενο εάν γίνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η υπουργός Εξωτερικών, η πρώτη υποψήφια στην κούρσα με τον Ρίσι Σουνάκ για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι θα ευθυγραμμίσει την αμοιβή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα με το κόστος διαβίωσης στις περιοχές όπου ζουν, θα μειώσει τα επιδόματα διακοπών και θα μειώσει τους αξιωματικούς της διαφορετικότητας στη δημόσια διοίκηση. Τα μέτρα - τα οποία η Truss είπε ότι θα εξοικονομούσαν 11 δισεκατομμύρια λίρες (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως - έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την υποστήριξη της στα δεξιά του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος την ημέρα που τα ψηφοδέλτια στάλθηκαν στα μέλη του κόμματος.

Η Αγγλία είχε τον πιο ξηρό Ιούλίο, από το 1935 εν μέσω ενός έντονουμκαύσωνα που ώθησε τις υποδομές στο χείλος του γκρεμού και διέκοψε σοβαρά τα ταξίδια. Ο ασυνήθιστα ξηρός καιρός ήρθε καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά. Η έντονη ζέστη είχε πυροδοτήσει πυρκαγιές κοντά στο Λονδίνο, πυροδότησε προειδοποιήσεις ότι οι σιδηροδρομικές γραμμές θα μπορούσαν να λυγίσουν, ακύρωσε πτήσεις και ανάγκασε τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας να λειτουργούν σε χαμηλά επίπεδα για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση. Το ξηρό και ζεστό καλοκαίρι που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη είναι επίσης μια έντονη υπενθύμιση της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

Η Ουκρανία παρουσίασε σχέδια για να αυξήσει προσεκτικά τις εξαγωγές σιτηρών μετά την πρώτη αποστολή μετά την εισβολή της Ρωσίας χαιρετίστηκε ως ένα ενθαρρυντικό πρώιμο βήμα προς τηνν απεμπλοκή εκατομμυρίων τόνων καλλιεργειών και τη χαλάρωση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων. Οι δύο πρώτες εβδομάδες θα αντιμετωπίζονται ως δοκιμαστική περίοδος, με όχι περισσότερα από τρία σκάφη την ημέρα προς κάθε κατεύθυνση μέσω νέων διαδρόμων ασφαλούς διέλευσης. Εάν είναι επιτυχείς, οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και τρία εκατομμύρια τόνους το μήνα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Όμως, ενώ η πρόοδος είναι ενθαρρυντική, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά μας προτού οι εξαγωγές πλησιάσουν τα προπολεμικά επίπεδα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε εκπληκτικό αντίκτυπο στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά - ωθώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές ανεξήγητα στο προσκήνιο. Από την ημέρα που η Ρωσία επιτέθηκε, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι περίπου η μόνη παγκόσμια περιοχή που δείχνει θετική απόδοση. Ο Stoxx 600 σημείωσε συνολική απόδοση περίπου 2%, σε σύγκριση με περίπου μείον 5% για το MSCI AC World, μείον 3% για τον S&P 500, μείον 9% για τον δείκτη αναφοράς της Ασίας και μείον 12% για τον δείκτη μετοχών της αναδυόμενης αγοράς. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα σχόλια σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου, ότι η Ευρώπη θα υπέφερε περισσότερο, κυρίως λόγω της αυξανόμενης πιθανότητας διακοπής της ρωσικής ενέργειας. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη στην περιοχή είναι απίστευτα αβέβαιες, καθώς οι ενεργειακές απειλές, οι παγίδες της προσφοράς και η αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής επιβαρύνουν την παραγωγή και τη ζήτηση. Οι ανησυχίες για τις ελλείψεις φυσικού αερίου εντείνονται, αυξάνοντας την πιθανότητα οικονομικής και πολιτικής πίεσης, ειδικά στη Γερμανία. Όταν οι ελπίδες για την οικονομία της Ευρώπης εξαρτώνται από τον καιρό - ο ίδιος τόσο ασταθής όσο οι αγορές αυτές τις μέρες - δεν είναι πραγματικά μια σταθερή βάση για μια επένδυση στις μετοχές της περιοχής. Η μεταπολεμική υπεραπόδοση της Ευρώπης είναι απίθανο να συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ