Συνεδριάζει το EuroWorking Group ενόψει ενός «καυτού» Φεβρουαρίου για την αξιολόγηση

Συνεδριάζει το EuroWorking Group ενόψει ενός «καυτού» Φεβρουαρίου για την αξιολόγηση

Στις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις πρόκειται να  εστιάσει το EuroWorking Group σήμερα, ενώ αύριο ξεκινά ένας κρίσιμος θεωρείται ο Φεβρουάριος για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς,

Στο μικροσκόπιο του σημερινού EuroWorking Group θα μπουν οι καθυστερήσεις που κατέγραψαν οι επικεφαλής των θεσμών στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. Οι σχετικές εκκρεμότητες θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του σημερινού EWG, με το βάρος να πέφτει κυρίως στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικία.

Ναι μεν στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα δεν αναμένεται να βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων, πλην όμως, στο περιθώριο της συνεδρίασης θεωρείται περισσότερο από δεδομένο ότι θα γίνουν συστάσεις στην Αθήνα για την ανάγκη επιτάχυνσης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών άλλωστε κατά παραμονή τους στην ελληνική πρωτεύουσα κατέγραψαν σημαντικές καθυστερήσεις και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ και ο επικεφαλής του ESM, Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μεν στη σωστή πορεία, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Στο τέλος Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Euroworking Group, ενώ στο διάστημα που θα έχει προηγηθεί θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ΔΝΤ για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας.

Όλα αυτά, ενόψει του Eurogroup του Μαρτίου που εφόσον η Αθήνα έχει διαπιστωθεί πως έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα λάβει την πολυπόθητη απόφαση για εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ