Bloomberg: Μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να κρατήσει το ευρώ;

Bloomberg: Μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να κρατήσει το ευρώ;
Τα σενάριαγια το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα σε ένα ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμής για την Ελλάδα και εάν η χώρα θα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, αναλύει διεξοδικά  σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Vitor Constancio, έχουν υποστηρίξει ότι χρεοκοπία δεν σημαίνει αυτόματα και έξοδος από το ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Pier Moscovici έχει τονίσει ότι δεν υπάρξει «Σχέδιο Β» σε περίπτωση κάποιες ελληνική αποτυχίας.

Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές, τα τέλη Ιουλίου, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει την ΕΚΤ, όπως υποστηρίζουν αναλυτές των HSBC και BofAML. Επιβολή περιοριστικών όρων στη διακίνηση κεφαλαίων και ένα παράλληλο νόμισμα μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να «βγάλει κάποιο διάστημα» πριν η πραγματικότητα καταφθάσει.

Ποια είναι, όμως, τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με το Bloomberg;

1. Πάγωμα ρευστότητας: Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ελλάδα μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα από τους ΟΤΑ προκειμένου να καλύψεις τις υποχρεώσεις της τον Μάιο. Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ χρειάζεται 450 εκατ. ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Απρίλιο. Τα μέσα Μαΐου είναι ένα άλλο σημείο-τριβής για την Ελλάδα, καθώς μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου καταφθάνει η αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ. Πιθανώς η χώρα έχει τα κεφάλαια για να καλύψει αυτή τη δόση, όμως θα ακολουθήσει η «σκληρή ημερομηνία» της 20ής Ιουλίου και η αποπληρωμή της ΕΚΤ. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποπληρώσει 7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, χωρίς συμφωνία, όπως τονίζουν οι αναλυτές της BofA.

2. Μία «ομαλή» χρεοκοπία: Υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές. Το βασικό θέμα είναι το εάν αθέτηση πληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ στη διακοπή χρηματοδότησης του ELA. Ακόμη και έτσι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό αλλά για συγκεκριμένο διάστημα. Αθέτηση αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ χαρακτηρίζεται ως χρεοκοπία 30 ημέρες αφού συμβεί. Πιθανώς η ΕΚΤ να «κάνει τα στραβά μάτια»για λίγο. Ταυτόχρονα, όμως, ακόμη και εάν αθέτηση αποπληρωμής του ΔΝΤ δεν θεωρηθεί χρεοκοπία, ο EFSF έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αποπληρωμή των δικών του δανείων. Πάντως, δημοσίως, όλοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αθέτησης πληρωμής προς το ΔΝΤ ή χρεοκοπία.

3. ΕΚΤ και ELA: Εάν υπάρξει αθέτηση πληρωμής των δανείων της ΕΚΤ η τράπεζα έχει δυνατότητα να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ELA. Διακοπή του ELA είναι ο γρηγορότερος δρόμος προς το Grexit. Η επόμενη «εξέταση» της ΕΚΤ σχετικά με τα κεφάλαια του ELA είναι στις 6 Μαΐου. Ο Malcolm Barr, αναλυτής της JPMorgan τονίζει ότι δεν υπάρχει ένα ακριβές νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πιθανώς η ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση εάν δεν έχει και πολιτική κάλυψη. Μάλιστα αναλυτές της Fitch υποστηρίζουν ότι δεν είναι βέβαιη η διακοπή του ELA ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας.

4. Περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων: Διακοπή του ELA σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εκροή καταθέσεων. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν πληρώνονται δάνεια και η επιδείνωση της οικονομίας επιταχύνεται. Επίσης υπάρχουν παράπλευρες συνέπειες για τις τράπεζες.

5. IOUs: Τελικώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος, όπως τα IOUs. Βέβαια τα IOUs μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός Ελλάδος. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λαϊκής στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι πάνω από ένα εκατ. Έλληνες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των αποδοχών τους, που φθάνουν έως και τους πέντε μήνες. Η αγοραστική δύναμη των IOUs θα είναι χαμηλότερη από αυτή του ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά θα είναι ένα «υποτιμημένο νόμισμα».

6. Νέες εκλογές ή δημοψήφισμα: Όσο περνά ο καιρός θα αυξάνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε νέες εκλογές, είτε σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τη Citigroup οι εκλογές αποτελούν καλύτερη και πιο γρήγορη επιλογή. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι εάν αναγκαστεί θα κάνει δημοψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ