Nomura: Αυξημένες στο 40% οι πιθανότητες ενός Grexit

Nomura: Αυξημένες στο 40% οι πιθανότητες ενός Grexit
Πλησιάζει το «τέλος του παιχνιδιού» για την Ελλάδα διερωτάται σε έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος Nomura σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν αυτό θα είναι θετικό ή αρνητικό.

Με τίτλο «Game over for Greece?», ο οίκος αναφέρει ότιοι πιθανότητες ενός Grexit έχουν αυξηθεί στο 40% και πιθανώς να ενισχυθούν περαιτέρω όσο δεν υπάρχει σαφής αλλαγή στάσης τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης όσο και από πλευράς πιστωτών.

Μάλιστα εκτιμάται ότι «πιθανώς η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα πιο κοντά στην έξοδο απ' ότι ήταν από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Ευρωζώνη».

Επίσης αναφέρεται ότι – βάσει της ρητορικής που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά – η ελληνική κυβέρνηση μάλλον έχει υποτιμήσει την τρέχουσα επιθετικότητα των πιστωτών, η οποία έχει ενισχυθεί τόσο χάρη στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ως μη υπαρκτό τον κίνδυνο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολέθριες κινήσεις, λόγω μη ορθής εκτίμησης της κατάστασης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει την στήριξη της ΕΚΤ, να υπάρξει επιβολή περιοριστικών όρων την διακίνηση κεφαλαίων και τελικώς να επέλθει ένα «Greccident».

Την ίδια ώρα καθίσταται σαφές ότι ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένων αυτών Ισπανίας και Πορτογαλίας, φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ ενός Grexit παρά την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Βασική αιτία το γεγονός ότι στις χώρες που προαναφέρθηκαν υπάρχουν εθνικές ή τοπικές εκλογές και ταυτόχρονα ο φόβος ότι μία ελληνική επιτυχία μπορεί να στηρίξει κόμματα όπως το ισπανικό Podemos.

Nomura: Στο 40% οι πιθανότητες ενός Grexit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ