"Βαθαίνει" ο αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη

"Βαθαίνει" ο αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Τον Ιανουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη νομισματική εξελίχτηκε σε -0,6% από -0,2% που ήταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Αιτία για αυτή τη νέα πτώση ήταν η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών στην ενέργεια (-8,9%), ενώ μειώσεις αναμένονται επίσης στις τιμές των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των καπνών.

Ο αρνητικός πληθωρισμός και ο φόβος μετακύλισης σε κατάσταση αποπληθωρισμού ήταν το βασικό κίνητρο για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορά κρατικών ομολόγων, σε μια ελπίδα να αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις μέσω της ένεσης ρευστότητας στην αγορά.

Φόβος της ΕΚΤ είναι πως η ευρωζώνη θα καταλήξει στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση του αποπληθωρισμού, ένα αυτοτροφοδοτούμενο φαινόμενο όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναβάλουν τις αγορές τους με την προσδοκία περαιτέρω μείωσης των τιμών.

Ο αποπληθωρισμός προκαλεί μείωση της παραγωγής, της απασχόλησης αλλά και αύξηση του πραγματικού χρέους, δυσκολεύοντας τη λειτουργία τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Πρέπει νασημειωθεί πως ο αποπληθωρισμός θεωρείται μεγάλος κίνδυνος για μια κεντρική τράπεζα,αφού δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μέσω μείωσης των επιτοκίων, που σε σημείο αρνητικού πληθωρισμού έχουν ήδη μειωθεί πρακτικά στο μηδέν. Ενδεικτικά, το βασικό επιτόκιο της Ευρωτράπεζας βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%,εγείροντας την ανάγκη για μη ανορθόδοξα μέτρα, όπως η ποσοτική χαλάρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ