Πληθωρισμός 3,4% στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός 3,4% στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Επιβεβαιώνει η Eurostat την αρχική της εκτίμηση, τόσο για την ευρωζώνη όσο και για τη χώρα μας.

Στο 3,4% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία,σε ετήσια βάση και εναρμονισμένος με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ . Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός ανήλθε σε 3,2% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat, και ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβεβαιώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός ήταν 6,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο του 2024, από 2,8% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,3%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (και οι δύο 4,1%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30 π.μ.) και την ενέργεια (-0,16 π.μ.).

Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ