Παραεμπόριο, η χιονοστιβάδα που απειλεί την επιχειρηματικότητα και τα δημόσια έσοδα

Του Γιώργου Α. Κορομηλά*

Παραεμπόριο, η χιονοστιβάδα που απειλεί την επιχειρηματικότητα και τα δημόσια έσοδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας οι χειμερινές εκπτώσεις θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά από 14 Ιανουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου 2019, συνεπώς οι έμποροι έχουν την ελπίδα ότι θα αυξηθεί λίγο ο τζίρος τους και θα μπορέσουν, αν όχι να κερδίσουν πολλά, τουλάχιστον να αυξήσουν τη ρευστότητά τους με σκοπό να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Αν όμως βγει κάποιος από εμάς μια βόλτα στην αγορά θα δει ακόμα και μπροστά στα καταστήματα την απλωμένη σε σεντόνια «πραμάτεια» πάσης φύσης «εμπόρων» οι οποίοι διαθέτουν αμφιβόλου ποιότητας εμπορεύματα, συνήθως «μαϊμούδες», σε προκλητικά χαμηλές τιμές στοχεύοντας στο συρρικνωμένο από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές βαλάντιο του καταναλωτή.

Παραεμπόριο λοιπόν, το οποίο ως παράνομη οικονομική δραστηριότητα μη καταγραφόμενη στο Α.Ε.Π., συμβάλει αφ’ ενός στην απόκτηση αδήλωτου εισοδήματος από μια μεγάλη μερίδα εμπλεκομένων με συνέπεια την απώλεια από το κράτος των απαραίτητων φορολογικών πόρων, τους οποίους αναζητά υπερφορολογώντας τις νόμιμες δραστηριότητες, αλλά και τη διακοπή λειτουργίας πολλών εμπορικών επιχειρήσεων. Εξ’ άλλου είναι γνωστό ότι ο παράνομος έμπορος έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με το νόμιμο έμπορο, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο κατά κύριο λόγο στηρίζεται στο χαμηλό κόστος των αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων που διαθέτει και στο χαμηλό κόστος αδήλωτης εργασίας με αποτέλεσμα την άνιση και άδικη αναδιανομή του πλούτου εις βάρος όλων μας και την απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών πόρων.

Στο ερώτημα ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, οι οποίοι πλήττονται από τη μάστιγα του παραεμπορίου, η απάντηση είναι όλοι. Το εμπορικό κατάστημα κλείνει ελλείψει πελατείας με συνέπεια να οδηγούνται σε κλείσιμο οι χονδρέμποροι και φυσικά οι βιοτέχνες. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων οδηγεί με τη σειρά του στην αύξηση των μεγεθών της ανεργίας η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Βέβαια, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Μίχαλου με αφορμή τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων το 2018 έφτασαν σε πανελλαδική κλίμακα τις 32.379, ενώ οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν 18.632 και ειδικότερα για το ΕΒΕΑ η εικόνα είναι παρόμοια με το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ για το ίδιο έτος να είναι θετικό αφού συστάθηκαν 5.441 επιχειρήσεις ενώ έκλεισαν 2.459. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν ότι μπορεί να περιορίστηκαν τα λουκέτα αλλά αν δεν υπάρξει βιώσιμο σχέδιο στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και περιορισμού - εξάλειψης των φαινομένων που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες των επιχειρηματικών για επενδύσεις, όπως το παράνομο εμπόριο, τότε τα χειρότερα για το επιχειρείν και κατά συνέπεια για την Ελληνική οικονομία θα τα βρούμε πάλι μπροστά μας.

Το παραεμπόριο, το οποίο δρα παρασιτικά εις βάρος του νόμιμου εμπορίου, είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, μια χιονοστιβάδα η οποία στο πέρασμά της απειλεί να αφανίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συρρικνώνει τα δημόσια έσοδα.

Ίσως η διαχρονική έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου με πρόφαση την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη σε διάφορες «κοινωνικά αποκλεισμένες» ομάδες, να γιγάντωσε επικίνδυνα το φαινόμενο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει στο σημείο το παραεμπόριο να έχει όλα τα χαρακτηριστικά του νόμιμου εμπορίου, σε ότι αφορά ειδικά τα δίκτυα διανομής και τους τελικούς πωλητές. Όμως η ουσιαστική διαφορά είναι ότι το παραεμπόριο επειδή διεξάγεται πέρα από κάθε νόμιμη διαδικασία έχει ελάχιστο κόστος και μεγάλα κέρδη με συνέπεια να ανταγωνίζεται αθέμιτα τις νόμιμες επιχειρήσεις ένα μέρος των οποίων, αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, μαθηματικά θα οδηγηθεί στο «λουκέτο».

Κατά καιρούς οι φορείς των επαγγελματιών των βιοτεχνών και των εμπόρων έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου για το μέλλον της επιχειρηματικότητας λόγω του παραεμπορίου και έχουν ζητήσει τη λήψη και εφαρμογή άμεσων μέτρων ενίσχυσης της αγοράς άρα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας με την ουσιαστική πάταξη των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι κατά καιρούς επιτυχίες των διωκτικών αρχών (οικονομική αστυνομία, ΣΔΟΕ, κ.λπ.) μπορεί να είναι σημαντικές, αλλά δεν έχουν δώσει ακόμα λύση, μιας και μιλάμε για ένα φαινόμενο που παρομοιάζεται με τη Λερναία Ύδρα που ενώ χάνει ένα κεφάλι ξεφυτρώνουν δύο. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει το νόμιμο εμπόριο, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θεσπίζοντας ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις που θα καθιστούν ασύμφορο το παραεμπόριο, για να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης που θα μειώσουν αρχικά και θα εξαλείψουν στη συνέχεια τις επιπτώσεις της πολύχρονης οικονομικής κρίσης.

*Ο κ. Γιώργος Κορομηλάς είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός, Συγγραφέας Λογιστικών και Φορολογικών βιβλίων και Εισηγητής Λογιστικών – Φορολογικών Σεμιναρίων με χιλιάδες ώρες διδακτικής εμπειρίας. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, τ. μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και νομοτεχνικές ομάδες εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Άλλα άρθρα του Γιώργου Κορομηλά στο fpress.gr

Προαπαιτούμενο της ανάπτυξης οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

To έκτακτο κοινωνικό μέρισμα από μια άλλη οπτική

Αίτια και συνέπειες της φοροδιαφυγής

Τεκμήρια διαβίωσης: Κρατάει σαράντα χρόνια αυτή η κολώνια

38 φορολογικοί νόμοι, 183 άρθρα και 420 παράγραφοι σε πέντε χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ