Προαπαιτούμενο της ανάπτυξης οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

Του Γιώργου Α Κορομηλά*

Προαπαιτούμενο της ανάπτυξης οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

Το 2019 που ανατέλλει πρέπει να είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Όμως η ανάκαμψη και στη συνέχεια η ανάπτυξη απαιτεί τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να καταστεί εφικτή και η προσέλκυση νέων και αποδοτικών επενδύσεων στη χώρα, συνεπώς απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό.

 

Για να υπάρξει όμως στρατηγικός σχεδιασμός αναπτυξιακής πολιτικής χρειάζεται αφενός η θέληση και αφετέρου η αποφασιστικότητα για ριζοσπαστικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις. Με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα η θέληση εκφράζεται μόνο με λόγια και εγκαίνια μη ολοκληρωμένων έργων και η αποφασιστικότητα εξαντλείται σε στερεότυπα «ανάπτυξης» τα οποία όχι απλά έχουν αποτύχει αλλά ευθύνονται για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Από το 2009 και μέχρι σήμερα η χώρα και οι πολίτες της έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις «επιτυχίες» στο δημοσιονομικό μέτωπο με τους πολίτες να μην αντέχουν πλέον άλλες θυσίες. Ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι έννοιες που δεν συνάδουν με το συνεχές φορολογικό ξεζούμισμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός για το 2019 από αυτούς που κυβερνούν σήμερα, αλλά και από αυτούς στους οποίους ο λαός θα εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση μιας και το 2019 είναι έτος εκλογών, πρέπει να περιλαμβάνει μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της ρευστότητας για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. Όλα τα ανωτέρω είναι προαπαιτούμενα για να αρχίσει η οικονομία να κινείται δηλαδή να δημιουργεί εισοδήματα και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.

Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες όπου συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καταγράφοντας σημαντική επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, απαιτούν την νέα χρονιά λύσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν αρχικά τη βιωσιμότητά και στη συνέχεια την ανάπτυξή τους, οδηγώντας ταχύτερα την οικονομία της χώρας μας στην έξοδο από την ύφεση. Μια λογική μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης αφενός θα ανακουφίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αφετέρου θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα διότι θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών το οποίο διοχετευόμενο στην κατανάλωση θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνοντας και την τάση για παραβατική συμπεριφορά.

Παράλληλα η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας περιμένει ουσιαστικά κίνητρα έτσι ώστε βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού να ενισχυθούν ουσιαστικά και αναπτυξιακά οι επιχειρήσεις, ειδικότερα στην περιφέρεια με φορολογικά κίνητρα για την δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων και κίνητρα για την διασφάλιση των υφιστάμενων και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λόγω του ύψους τους, υλοποιούνται πολύ πιο γρήγορα και κατά συνέπεια τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα γίνονται πιο σύντομα ορατά.

Η μέχρι σήμερα επιδίωξη επίτευξης ανέφικτων στόχων και η αναζήτηση λύσεων σε λάθος κατεύθυνση είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ύφεσης. Αν συνεχίσουν να κυριαρχούν τότε δεν μπορεί να ληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, στον τομέα της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη για να έρθει απαιτεί και άλλες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που αν δεν γίνει πάλι σε ένα χρόνο θα λέμε και θα γράφουμε ακριβώς τα ίδια. Η μεγάλη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση η οποία ξεκίνησε το 2013 με τους νέους απλούς και λειτουργικούς κώδικες φορολογίας εισοδήματος, φορολογικών διαδικασιών και το νόμο για τα λογιστικά πρότυπα πρέπει να ολοκληρωθεί. Με τις απαραίτητες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα ήτοι μείωση φορολογικής επιβάρυνσης, φορολογικά κίνητρα επενδύσεων και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η μεταρρύθμιση αυτή θα ολοκληρωθεί προς όφελος όλων μας, αλλά μόνο αυτή δεν φτάνει, χρειάζονται και άλλες.

Χρόνια πολλά, ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2019.

*Ο κ. Γιώργος Κορομηλάς είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός, Συγγραφέας Λογιστικών και Φορολογικών βιβλίων και Εισηγητής Λογιστικών – Φορολογικών Σεμιναρίων με χιλιάδες ώρες διδακτικής εμπειρίας. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, τ. μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και νομοτεχνικές ομάδες εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Άλλα άρθρα του Γιώργου Κορομηλά στο fpress.gr

To έκτακτο κοινωνικό μέρισμα από μια άλλη οπτική

Αίτια και συνέπειες της φοροδιαφυγής

Τεκμήρια διαβίωσης: Κρατάει σαράντα χρόνια αυτή η κολώνια

38 φορολογικοί νόμοι, 183 άρθρα και 420 παράγραφοι σε πέντε χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ