Το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα από μια άλλη οπτική….

Του Γιώργου Α. Κορομηλά*

Το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα από μια άλλη οπτική….

Τις προηγούμενες ημέρες παρακολουθήσαμε σκηνές τρέλας για το κοινωνικό μέρισμα. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω….. Σκηνή πρώτη, σε τηλεοπτικό σταθμό ο στημένος από τον ρεπόρτερ διεκπεραιωτής αφού κάνει ότι καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση αναφωνεί με έκδηλη αλλά εμφανέστατα φτιαχτή ικανοποίηση «Αααααααα, εντάξει η κ. Σμαράγδα, το πήρε το μέρισμα».

Σκηνή δεύτερη, πάλι σε τηλεοπτικό σταθμό ο ειδήμων περί του κοινωνικού μερίσματος δίνει οδηγίες πως να υπολογίσουν οι τηλεθεατές αν δικαιούνται το μέρισμα μέσα από ένα excelάκι. Σκηνή τρίτη, οι δύο προστάτες των πτωχών και αδυνάτων, πρωταθλητές της υπερβολής αλλά και μιας κιτς νοοτροπίας υπερπροστατευτισμού διαγωνίζονται για το ποιος εκ των δύο θα αναδειχθεί ο «Άγιος προστάτης» των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος σπρώχνοντας τους πολίτες στα λογιστικά γραφεία, λες και είναι δουλειά των λογιστών, να τους πουν αν δικαιούνται το μέρισμα και να καταθέσουν την αίτηση, κουνώντας παράλληλα και το δάκτυλο μη τυχόν και απαιτηθεί αμοιβή για την αγγαρεία αυτή γατί θα θυμώσουν, ακούς θα θυμώσουν ποιοι αυτοί που προσπαθούν να γράψουν νούμερα εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών που έχει δει τη ζωή του να αλλάζει προς το χειρότερο από το 2010 και μετά με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν καθ΄ υπόδειξη των δανειστών.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, το κοινωνικό μέρισμα είναι ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση μπας και στις εκλογές πετύχει ένα τέτοιο ποσοστό που θα δώσει ελπίδες στο συγκυβερνών κόμμα της «πρώτης φοράς αριστεράς» για παραμονή στις καρέκλες τις εξουσίας, ψίχουλα για τον κάθε δικαιούχο αλλά ένα μεγάλο συνολικό ποσό, καρπός των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, καρπός της υπερφορολόγησης και του αφανισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών που ελέγχουν τις οικονομίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια την οικονομία της χώρας μας. Το θέμα είναι σε ποιους τα μοιράζει τα ψίχουλα αυτά, διότι αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη αυτό το βοήθημα δεν το λαμβάνουν ενώ αντίθετα το λαμβάνουν κάποιοι «αναξιοπαθούντες» ημεδαποί, όπως «επιχειρηματίες» με χαμηλά κέρδη ή/και ζημιές, αλλά και πολλοί αλλοδαποί εξαπατώντας ουσιαστικά το Δημόσιο το οποίο δεν έχει βάλει καμμιά δικλίδα ασφαλείας που θα έκανε τη διανομή του λίγο πιο δίκαια.

Κλασικό παράδειγμα οδηγός ταξί την προηγούμενη εβδομάδα μου εξομολογήθηκε ότι θα πάρει το κοινωνικό μέρισμα γιατί δηλώνει ετήσιο εισόδημα 6.300 ευρώ. Στην ερώτηση γιατί τόσα λίγα μου δήλωσε, με περηφάνεια μπορώ να πω, ότι ενώ βγάζει 1.500 το μήνα που δίνει για ενοίκιο στον ιδιοκτήτη και άλλα 1.500 με 1.800 δικά του, ο ιδιοκτήτης τον έχει ως υπάλληλο ασφαλισμένο με χαμηλό μισθό και έτσι φαίνεται ότι έχει χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άρα είναι εντός των κριτηρίων για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος. Επίσης μου διευκρίνισε ότι η εντολή από τον ιδιοκτήτη – αφεντικό του είναι να περιορίσει τις αποδείξεις στις πλέον αναγκαίες για ξεστράβωμα και μόνο στους «περίεργους», σαν και μένα, ενώ στους άλλους ενεργοποιεί την εφαρμογή για ταξίμετρο στο tablet. Και όμως αυτός ο κατά τα άλλα συμπαθής «χαμηλόμισθος» θα πάρει το κοινωνικό μέρισμα, όπως και πολλοί άλλοι «αναξιοπαθούντες» στερώντας το από αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πολιτικές υφαρπαγής ψήφων έχουμε δει πολλές και από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν το τόπο, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι ένα κόμμα το οποίο θέλει να λέγεται αριστερό θα εφάρμοζε παρόμοιες. Ελεημοσύνες λοιπόν με ψίχουλα με στόχο τα ψηφαλάκια που θα καταστήσουν την σίγουρη ήττα στις εκλογές διαχειρίσιμη, ελεημοσύνες που για να γίνουν κάποιοι εξοντωθήκαν από την υπερφορολόγηση, την αλλοπρόσαλλη ασφαλιστική πολιτική και φυσικά από την έλλειψη σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας.

Κοινωνικό μέρισμα λοιπόν, τα ψίχουλα που αποφάσισαν να δώσουν οι πάντα χορτάτοι κυβερνήτες της χώρας, αποκλείοντας όμως την πλειοψηφία όσων έχουν πραγματικά ανάγκη έστω και μιας μικρής βοήθειας, μόνο και μόνο για να πουν ότι πορεύονται με τις αξίες και τα οράματα της «αριστεράς», ξεχνώντας όμως τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσαν με τις οποίες φτωχοποίησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας για μπορούν να του μοιράζουν ψίχουλα.

*Ο κ. Γιώργος Κορομηλάς είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός, Συγγραφέας Λογιστικών και Φορολογικών βιβλίων και Εισηγητής Λογιστικών – Φορολογικών Σεμιναρίων με χιλιάδες ώρες διδακτικής εμπειρίας. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, τ. μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και νομοτεχνικές ομάδες εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Άλλα άρθρα του Γιώργου Κορομηλά στο fpress.gr

Αίτια και συνέπειες της φοροδιαφυγής

Τεκμήρια διαβίωσης: Κρατάει σαράντα χρόνια αυτή η κολώνια

38 φορολογικοί νόμοι, 183 άρθρα και 420 παράγραφοι σε πέντε χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ