DBRS: Ισχυρά τα περιθώρια κέρδους των ελληνικων τραπεζών - Προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον

DBRS: Ισχυρά τα περιθώρια κέρδους των ελληνικων τραπεζών - Προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Το hedging και η πειθαρχία στα κόστη, «όπλο» για τα επιτοκιακά περιθώρια.

Στα 3,6 δισ. ευρώ υπολογίζει η Morningstar DBRS τα συνολικά καθαρά κέρδη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών για το 2023, σημειώνοντας ότι οι ισχυρές επιδόσεις του κλάδου ενισχύουν περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ του για το 2024.

Morningstar DBRS: Οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον-1

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, τα έσοδα του 2023 έλαβαν ώθηση από την ισχυρή αύξηση των εσόδων από τόκους, καθώς τα χαρτοφυλάκια δανείων έχουν υψηλότερες αποδόσεις, την ώρα που το κόστος χρηματοδότησης των καταθέσεων έχει αυξηθεί μόνο οριακά. Η ισχυρή πειθαρχία των τραπεζών στο μέτωπο του χρέους, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, έχει συμβάλει στην στήριξη της λειτουργικής κερδοφορίας.

Morningstar DBRS: Οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον-2

Το 2023, το μέσο κόστος ρίσκου ήταν ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το 2022, αλλά παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς οι τράπεζες παραμένουν γενικά επιφυλακτικές γύρω από την ποιότητα ενεργητικού, τονίζουν οι αναλυτές, σημειώνοντας βέβαια ότι αυτή συνέχισε να βελτιώνεται μέσα στο έτος.

Morningstar DBRS: Οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον-3

Επιπλέον, η ρευστότητα του κλάδου ωφελείται από τη μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση, οι αποπληρωμές του TLTRO III προχωρούν με βάση το σχέδιο και τα κεφαλαιακά μαξιλάρια έχουν ενισχυθεί, αν και η Morningstar DBRS χαρακτηρίζει την ποιότητα των κεφαλαίων ακόμα αδύναμη.

Morningstar DBRS: Οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον-4

«Τα υψηλότερα έσοδα από τις βασικές τραπεζικές λειτουργίες και ο έλεγχος του κόστους στήριξαν τα αποτελέσματα το 2023, παρά την κάποια αύξηση του πιστωτικού κόστους», σημειώνει ο Andrea Costanzo, της Morningstar DBRS.

Morningstar DBRS: Οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον-5

«Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν οδηγήσει τελικά στην αύξηση της επενδυτικής διάθεσης, επιτρέποντας στο ΤΧΣ να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες», προσθέτει ο αναλυτής.

Morningstar DBRS: Οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον-6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ