JP Morgan: Γιατί προτιμά την Αμερικανική αγορά από την Ευρώπη - Το χαρτοφυλάκιο που προτείνει

JP Morgan: Γιατί προτιμά την Αμερικανική αγορά από την Ευρώπη - Το χαρτοφυλάκιο που προτείνει

Απογοητεύουν και τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη

Να ποντάρουν στις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης συστήνει στους πελάτες της η JP Morgan, καθώς διαπιστώνει απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις ευρωπαϊκές οικονομίες να εμφανίζουν αδύναμη εικόνα ανάπτυξης.

Οι μακροοικονομικές τάσεις υποστηρίζουν ένα ευρύ επενδυτικό theme ΗΠΑ έναντι Ευρώπης, σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, και συγκεκριμένα συστήνουν overweight θέσεις στη Wall Street έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, overweight στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έναντι των ευρωπαϊκών, overweight στα γερμανικά bunds έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και overweight στο δολάριο έναντι του ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο που προτείνει ο οίκος ήδη διατηρούσε μια μεγάλη underweight θέση στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών και αυτό τον μήνα, το theme αυτό διευρύνεται και στις επενδύσεις της JP Morgan στα εταιρικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, οι θέσεις του προτεινόμενου χαρτοφυλακίου στα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και υψηλών αποδόσεων μειώνονται, ενώ την ίδια ώρα, οι τοποθετήσεις στα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα αυξάνονται. Στα κρατικά ομόλογα, οι αναλυτές αυξάνουν τις θέσεις τους στους τίτλους του πυρήνα της Ευρώπης και τις μειώνουν στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Απογοητεύουν και τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη

Το theme ΗΠΑ έναντι Ευρώπης της JP Morgan στηρίζουν και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τους αναλυτές του οίκου να διαπιστώνουν ότι οι ανακοινώσεις των εισηγμένων στην Ευρώπη απογοητεύουν.

Στη Wall Street, το 75% των εισηγμένων του S&P 500 έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα. Από αυτές τις εταιρείες, το 78% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή εμφανίζουν αύξηση 5% και είναι κατά 8% υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν.

Βέβαια, η JP Morgan σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των κερδών οφείλεται στις εταιρείες από τους κλάδους υπηρεσιών επικοινωνιών, τεχνολογίας και προαιρετικών καταναλωτικών ειδών. Εάν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα των εταιρειών του Magnificent 7, τα κέρδη ανά μετοχή των αμερικανικών εισηγμένων εμφανίζονται μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη έχει ανακοινώσει αποτελέσματα το 46% των εισηγμένων, με τα μεγέθη να απογοητεύουν έναντι της Wall Street για τρίτο τρίμηνο στη σειρά, όπως σημειώνει η JP Morgan.

Συγκεκριμένα, από τις εταιρείες του Stoxx 600 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής, το 52% έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις της αγοράς. Τα κέρδη ανά μετοχή του τέταρτου τριμήνου εμφανίζονται έως τώρα μειωμένα κατά 8% σε ετήσια βάση και είναι κατά 3% χαμηλότερα των προβλέψεων. Το μεγαλύτερο βαρίδι είναι οι κλάδοι των εμπορευμάτων και της βιομηχανίας.

Το χαρτοφυλάκιο της JP Morgan

Κατά τα άλλα, η JP Morgan διατηρεί αμετάβλητο το προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της για αυτό τον μήνα και διατηρεί overweight θέσεις στα μετρητά και τα εμπορεύματα και underweight στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα.

Με τις προσδοκίες της αγοράς σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα χρηματιστήρια δείχνουν ακραία επίπεδα συγκέντρωσης, υψηλές τοποθετήσεις από τους επενδυτές, ακριβές αποτιμήσεις, ενώ η Fed αντιστέκεται στην αισιοδοξία των αγορών και ο πληθωρισμός όπως και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν υποτιμηθεί, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουν ότι η σχέση ρίσκου/ανταμοιβής για τις μετοχές είναι μη ευνοϊκή σε αυτή τη φάση, με δεδομένο ότι τα χρηματιστήρια κινούνται σε ιστορικά υψηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ