ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΕΕ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Tο πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, "κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα" σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

"Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων", ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά", δήλωσε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της.

Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή στα 60 δολάρια.

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, "κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα".

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί από την Κυριακή στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα εν καιρώ πολέμου και τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, έχοντας στο πλάι της τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την "ταχεία σε πολιτικό επίπεδο" αντίδραση ώστε η μάχη αυτή να έχει "χειροπιαστά αποτελέσματα".

"Είναι καθησυχαστικό που βλέπω τους οργανισμούς κατά της διαφθοράς σε επιφυλακή και να εντοπίζουν γρήγορα τις περιπτώσεις διαφθοράς", είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε πως η ταχύτητα της εκστρατείας των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει "ελαφρώς επιβραδυνθεί" και πως θα πρέπει να ενισχυθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ