Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Χερσώνας από τις ρωσικές δυνάμεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Χερσώνας από τις ρωσικές δυνάμεις

H Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή την ολοκλήρωση της εκκένωσης της δυτικής όχθης του Δνείπερου στη Χερσώνα, την ώρα που τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν την ουκρανική σημαία αναρτημένη στο κέντρο της ρωσοκρατούμενης ακόμη πόλης.

Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ολοκληρώθηκε η απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού στη Χερσώνα, και όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου. Η Μόσχα ανέφερε ότι η απόσυρση ολοκληρώθηκε στις 5.00 ώρα Μόσχας (4.00 ώρα Ελλάδος) το πρωί της Παρασκευής.

Η Ρωσία διέταξε την απόσυρση του στρατού της την Τετάρτη, αφού δήλωσε ότι οι προσπάθειες να διατηρήσει τη θέση της και τα στρατεύματά της ήταν «μάταιες» ενόψει μιας αυξανόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης την Παρασκευή ότι δεν έμεινε ούτε ένας στρατιώτης ή κομμάτι στρατιωτικού υλικού στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει το κύριο κομμάτι της Χερσώνας, αλλά και ότι δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την απομάκρυνση από την πόλη. Παράλληλα τόνισε ότι όλοι οι πολίτες που ήθελαν να απομακρυνθούν, έχουν φύγει πλέον με ασφάλεια, με τη φροντίδα των ενόπλων δυνάμεων.

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του στρατού από τη Χερσώνα – Ουκρανική σημαία στο κέντρο της πόλης-1

ADVERTISING

Την ίδια ώρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας αναπαράγουν αναρτήσεις κατοίκων της Χερσώνας όπου φαίνεται η ουκρανική σημαία στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης, απέναντι από το κυβερνητικό κτίριο που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι εισβολείς κατά την οκτάμηνη κατοχή της πόλης στον ουκρανικό Νότο.

Οι εικόνες δείχνουν τη σημαία που φέρεται να έχει τοποθετηθεί από «αντάρτες-πατριώτες» κατά το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Για τη Μόσχα η Χερσώνα τυπικά παραμένει κομμάτι της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και στην πόλη παραμένουν οι διοικητικοί αξιωματούχοι που τοποθέτησε το κατοχικό καθεστώς, ορμώμενο από την κατεχόμενη Κριμαία. Ωστόσο θεωρείται θέμα ημερών η αποχώρηση και των ως επί το πλείστον ρωσόφιλων Ουκρανών πολιτών που έχουν αναλάβει πόστα στη διοίκηση της πόλης, καθώς διώκονται από το Κίεβο για εσχάτη προδοσία και η αναμενόμενη είσοδος του ουκρανικού στρατού στην πόλη θα σημάνει στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στην πόλη παραμένουν περίπου 80.000 με 100.000 πολίτες. Κατά το Κίεβο, παραμένουν και σημαντικές ρωσικές δυνάμεις, ενώ όλη η περιοχή είναι ναρκοθετημένη και η εντολή στα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα είναι να αντιμετωπίζουν κάθε περιοχή που απελευθερώνουν ως δυνητικό ναρκοπέδιο.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ επίσης μετέδωσαν εικόνες με τη μοναδική εναπομείνασα γέφυρα του Δνείπερου στη Χερσώνα να έχει καταστραφεί πλέον και αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ