Η Ρωσία αποχωρεί στις 18 Δεκεμβρίου από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Η Ρωσία αποχωρεί στις 18 Δεκεμβρίου από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την λύπη της για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών

Η Ρωσία ενημέρωσε τους εταίρους της για την απόφαση της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προκαλώντας την αντίδραση της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση αυτή.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί», που επιτρέπει πτήσεις επιτήρησης από μη οπλισμένα αεροπλάνα πάνω από τις χώρες που έχουν υπογράψει την εν λόγω συμφωνία «έχει διαταράξει σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών μελών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη αναγκάζοντας τη Ρωσία να αποχωρήσει από αυτή.

Η Μόσχα ήλπιζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να αναθεωρήσει την απόφαση του προκατόχου του. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν άλλαξε στάση, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.

Τον Ιανουάριο η Μόσχα είχε ανακοινώσει τα σχέδια της να αποχωρήσει από την εν λόγω συνθήκη και η κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα στη βουλή τον περασμένο μήνα ώστε να επικυρώσει την απόφαση περί αποχώρησης από τη συνθήκη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι του στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοιχτοί Ουρανοί».

«Η Ρωσία δεν κατάφερε να λειτουργήσει εποικοδομητικά ως προς τη Συνθήκη και δεν συμμορφώθηκε πλήρως» δήλωσε ο Ράαμπ σε ανάρτηση του στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την λύπη της για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοιχτοί Ουρανοί» και προτίθεται να μελετήσει τις πιθανές συνέπειες. Αυτό αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξωτερική πολιτική και ζητήματα ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ