ΗΠΑ: Με 2,8% «έτρεξε» ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Fed - Πιο κοντά οι μειώσεις επιτοκίων

ΗΠΑ: Με 2,8% «έτρεξε» ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Fed - Πιο κοντά οι μειώσεις επιτοκίων

Απροσδόκητο άλμα κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα, το οποίο αυξήθηκε κατά 1%,

Ο δείκτης που προτιμά να παρακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκε τον Ιανουάριο όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δομικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), από τον οποίοι εξαιρούνται οι δαπάνες για τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο και κατά 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο γενικός δείκτης PCE, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια βάση, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο, απροσδόκητο άλμα κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα, το οποίο αυξήθηκε κατά 1%, πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 0,3%. Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1% έναντι της εκτίμησης για αύξηση 0,2%.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι ακόμα σίγουροι ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται με σταθερότητα και η έκθεση της Πέμπτης πιθανότατα ενισχύει αυτή την άποψη βραχυπρόθεσμα. Οι policymakers επιμένουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα εισερχόμενα δεδομένα προκειμένου να διαμορφώσουν τα επόμενα βήματα πολιτικής.

Δίνουν, μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών εκτός της στέγασης και της ενέργειας, ο οποίος τείνει να είναι πιο επίμονος. Ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ