Κροατία: Ρεκόρ στον τουρισμό μετά την ένταξη της στον χώρο Σένγκεν

Κροατία: Ρεκόρ στον τουρισμό μετά την ένταξη της στον χώρο Σένγκεν

Μέλος της ΕΕ, εντάχθηκε στη ζώνη Σένγκεν καθώς και στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες από το μπλοκ να ταξιδεύουν πιο γρήγορα και να κάνουν τις πληρωμές ευκολότερα

 

Κροάτες τουριστικοί αξιωματούχοι αναμένουν έτος ρεκόρ μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν της Ευρώπης τον Ιανουάριο, η οποία έχει αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών στις γραφικές ακτές της Αδριατικής.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% της οικονομίας της Κροατίας και μετά από μια ύφεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο κλάδος ανέκαμψε το 2022 και με βάση τα αποτελέσματα στην προ-θερινή περίοδο, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί φέτος.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε καταγράψει σχεδόν 5 εκατομμύρια αφίξεις και πάνω από 17,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, που είναι αύξηση 20% από πέρυσι», δήλωσε ο Kristijan Stanicic, διευθυντής του Κροατικού Τουριστικού Συνδέσμου, προσθέτοντας ότι οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με το 2019, που ήταν έτος ρεκόρ για τους επισκέπτες.

"Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, μπορούμε να περιμένουμε μια θετική συνέχεια της κύριας τουριστικής περιόδου και... ακόμη και ολόκληρου του έτους", δήλωσε ο Stanicic, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο τομέας σημείωσε έσοδα ρεκόρ άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και ο Stanicic, είπε ότι περιμένει ακόμη υψηλότερα έσοδα φέτος.

Η Κροατία, μέλος της ΕΕ, εντάχθηκε στη ζώνη Σένγκεν καθώς και στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες από το μπλοκ να ταξιδεύουν πιο γρήγορα και να κάνουν τις πληρωμές ευκολότερα.

Οι αξιωματούχοι βλέπουν μια νέα τάση περισσότερων τουριστών το Σαββατοκύριακο από γειτονικές χώρες ως άμεσο αποτέλεσμα της ένταξης της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν.

«Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στις κύριες αγορές μας, όπως η Σλοβενία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Βαυαρία, από όπου έχει φτάσει ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών στην περίοδο προετοιμασίας», είπε ο Stanicic.

Ωστόσο, στην ιστορική πόλη Ζαντάρ της Αδριατικής, η οποία περιβάλλεται από εθνικά πάρκα και της οποίας τα ερείπια της παλιάς πόλης αποτελούν κληρονομιά που προστατεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ντόπιοι που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε τουρίστες παραπονιούνται για κακή κυβερνητική επενδυτική στρατηγική, επικαλούμενοι έλλειψη ξενοδοχείων και μεγαλύτερο αεροδρόμιο.

"(Ο τουρισμός) δυστυχώς εξαρτάται κυρίως από τον καλό καιρό - η πρόγνωση του καιρού είναι το κλειδί γιατί δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα άλλο που προσφέρεται εκτός από τα εθνικά πάρκα και την όμορφη φύση", δήλωσε ο Daniel Radeta, πρόεδρος της ένωσης ενοικιαστών του Ζαντάρ. «Πρέπει να δώσουμε καλύτερη επωνυμία στον προορισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ