UBS: Πρόστιμο «μαμούθ» για χειραγώγηση συναλλάγματος

UBS: Πρόστιμο «μαμούθ» για χειραγώγηση συναλλάγματος
Συνολικά 545 εκατ. δολάρια καλείται να καταλάβει η UBS στις αμερικανικές αρχές, μετά από σχετικό διακανονισμό, για την υπόθεση χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος.

Η συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξε η ελβετική τράπεζα εντάσσεται σε ένα πακέτο προστίμων ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων και τη διατύπωση κατηγοριών σε βάρος πέντε εκ των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως στο πλαίσιο διακανονισμού με τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές για την έρευνα σχετικά με τις αγορές συναλλάγματος.

Η UBS είπε ότι ο διακανονισμός περιλαμβάνει πρόστιμο 203 εκατ. δολαρίων για την παραδοχή της ενοχής της στην υπόθεση χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Η UBS αρχικά είχε προχωρήσει σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής το 2012, ωστόσο η αμερικανική δικαιοσύνη ακύρωσε τη συμφωνία για μη δίωξη της ελβετικής τράπεζας στην υπόθεση του Libor, καθώς ξεκίνησε η έρευνα για την αγορά συναλλάγματος. Σε κάποια φάση, η ελβετική τράπεζα εξασφάλισε ασυλία υπό όρους για την υπόθεση της αγοράς συναλλάγματος, καθώς ήταν η πρώτη τράπεζα που ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές για τις πρακτικές αυτές.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι αμερικανικές τράπεζες JPMorgan και Citigroup και οι βρετανικές Barclay’s και Royal Bank of Scotland αναμένεται να παραδεχθούν την ενοχή τους στις κατηγορίες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος, είπαν άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πρωτοφανές οι μητρικές εταιρίες ή οι βασικοί τραπεζικοί βραχίονες τόσο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αποδεχθούν την ενοχή τους σε ποινικές κατηγορίες. Η JPMorgan και η Citigroup θα είναι οι πρώτες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εδώ και δεκαετίες που θα δηλώσουν ένοχες σε ποινικές κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ