Η UBS πουλά τα πρώτα ομόλογα AT1 μετά την εξαγορά της Credit Suisse

 Η UBS πουλά τα πρώτα ομόλογα AT1 μετά την εξαγορά της Credit Suisse

Τα νέα UBS AT1 έχουν αποδόσεις 10% και 10,125%  

 

Η UBS ξεκίνησε να πουλά ομόλογα Tier 1 (AT1) την Τετάρτη για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την Credit Suisse, ένα επιπλέον σημάδι ότι η εμπιστοσύνη επέστρεψε μετά τη συγχώνευση που συγκλόνισε την αγορά για επικίνδυνο τραπεζικό χρέος τον Μάρτιο.

Η συγχώνευση οδήγησε σε εξάλειψη 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ομολόγων AT1 της Credit Suisse. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων AT1 που ακολούθησε ενίσχυσε την ανησυχία για το μέλλον ενός περιουσιακού στοιχείου που εισήχθη μετά την οικονομική κρίση του 2008 για να λειτουργήσει ως αποσβεστήρες κραδασμών εάν τα επίπεδα των τραπεζικών κεφαλαίων έπεφταν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, δήλωσε ότι θα παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του ομολόγου της όταν ολοκληρωθεί η προσφορά.

Τα νεότερα ομόλογά της είναι τα πρώτα μέσα AT1 που θα πουλήσει η UBS και θα μετατραπούν σε μετοχές εάν τα επίπεδα κεφαλαίου της πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο ή εάν λάβει χώρα ένα «γεγονός βιωσιμότητας», όπως η λήψη έκτακτης κρατικής υποστήριξης, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης S&P Global. Έδωσε βαθμολογία «BB» στα ομόλογα.

Το νέο χαρακτηριστικό απαιτεί έγκριση στην επόμενη ετήσια γενική συνέλευση της UBS, είπε η S&P, αλλά θα βοηθήσει να αποτραπεί η διαγραφή των κατόχων ομολόγων καθώς ακολουθούσαν τη δέσμευση Credit Suisse-UBS.

«Η δομή τους είναι πολύ νέα και δείχνει ότι άκουγαν τους επενδυτές που ήταν θυμωμένοι για τη μόνιμη απομείωση», δήλωσε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος κατείχε ομόλογα Credit Suisse AT1 πριν από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου.

Τα νέα ομόλογα AT1 της UBS, τίτλοι σε δολάρια ΗΠΑ που η τράπεζα μπορεί να εξαγοράσει σε πέντε και 10 χρόνια, προσφέρουν απόδοση περίπου 10% και 10,125% αντίστοιχα, ανέφερε η υπηρεσία ειδήσεων LSEG κεφαλαιαγορών IFR.

Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που πλήρωσε η Societe Generale (SOGN.PA) για μια παρόμοια πώληση ομολόγων AT1 σε δολάρια ΗΠΑ την Τρίτη, αν και τα ομόλογα της είχαν χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από αυτά της UBS.

Ο Joost Beaumont, επικεφαλής της τραπεζικής έρευνας στην ABN AMRO, είπε ότι η συμφωνία ήταν μια «κομβική» στιγμή, δίνοντας στους επενδυτές την ευκαιρία να απωθήσουν την UBS εάν εξακολουθούσαν να ενοχλούνται από την απομείωση του Μαρτίου.

«Φαίνεται ότι οι αγορές, αν αυτή η συμφωνία πάει καλά, έχουν προχωρήσει» είπε.

Η UBS δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι σκοπεύει να εξαργυρώσει το σύνολο ενός μέσου AT1 ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων Σιγκαπούρης στις 28 Νοεμβρίου.

Οι τιμές των ομολόγων AT1 από ευρωπαίους δανειστές αυξήθηκαν την Τετάρτη, ενώ τα AT1 της UBS διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα - ένα τυπικό μοτίβο καθώς οι επενδυτές πωλούν υπάρχοντα ομόλογα για να αγοράσουν το νέο ομόλογο που προσφέρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ