Τζο Μπάιντεν σε Σαουδάραβα πρίγκηπα: Πίστευα πως είσαι προσωπικά υπεύθυνος για τη δολοφονία Κασόγκι

Τζο Μπάιντεν σε Σαουδάραβα πρίγκηπα: Πίστευα πως είσαι προσωπικά υπεύθυνος για τη δολοφονία Κασόγκι

Τι απάντησε στον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στην Τζέντα.

Ο Τζο Μπάιντεν έθεσε ευθέως στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη συνάντηση που είχαν στην Τζέντα, στο πλαίσιο της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή.

Το περιστατικό αυτό μάλιστα, επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

«Είπα στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος για τον φόνο του Κασόγκι», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο. Ο τελευταίος του απάντησε ότι δεν ευθύνεται προσωπικά για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Στη Σ. Αραβία ο Μπάιντεν για συνομιλίες με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι έθεσε επίσης στον συνομιλητή του το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Ξεκαθάρισα ότι το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για εμένα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η οργισμένη αντίδραση της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι

Λίγα λεπτά νωρίτερα, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, κατήγγειλε στο Twitter ότι ο Μπάιντεν έχει βάψει τα χέρια του με «το αίμα του επόμενου θύματος» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

Φανταζόμενη τι θα είχε γράψει ο σύντροφός της, η Τσενγκίζ απευθύνθηκε στον Μπάιντεν με την εξής ανάρτηση: «Αυτός είναι ο τρόπος που αναγκάζετε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τον φόνο μου; Το αίμα του επόμενου θύματος του MBS (σ.σ. από τα αρχικά του ονόματος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) είναι στα χέρια σας».

Τη δημιουργία ισχυρής συμμαχίας με Σαουδική Αραβία και Ισραήλ επιθυμεί διακαώς η Ουάσιγκτον

Πριν τη συνάντηση, είχε προηγηθεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, όταν το προεδρικό αεροσκάφος «airforce one» προσγειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/7), στην Τζέντα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, προερχόμενο από το Ισραήλ. Αυτή ήταν η πρώτη απευθείας πτήση από τη χώρα αυτή, σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο σημαντικότερων εταίρων της στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την άφιξη του ο κ. Μπάιντεν (που δεν αποχωρίστηκε τα γυαλιά ηλίου που φορούσε), δεν έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τους ομολόγους του αλλά από τον κυβερνήτη της Μέκκας, τον πρίγκιπα Χάλεντ αλ Φαϊσάλ και την πριγκίπισσα Ρίμα Μπαντάρ αλ Σαούντ, την πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον. Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο, μετέβη στα ανάκτορα όπου τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας χαιρέτισε με «γροθιά» τον 36χρονο πρίγκιπα διάδοχο (κεντρική φωτο), ενώ με τον βασιλιά Σαλμάν αντάλλαξαν χειραψία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ