Το βαπόρι από την Περσία φέρνει πονοκέφαλο στην Αθήνα

Προειδοποιήσεις σε αυστηρό τόνο από τις ΗΠΑ

Το βαπόρι από την Περσία φέρνει πονοκέφαλο στην Αθήνα

Εν πλω προς την Καλαμάτα βρίσκεται το ιρανικό τάνκερ Grace 1, το οποίο απελευθερώθηκε μετά την πολυήμερη κράτησή του στο Γιβραλτάρ, μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 και “σήκωσε” την ιρανική σημαία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει διαβιβάσει την “ισχυρή της θέση” στην Αθήνα ότι κάθε παροχή συνδρομής στο πλοίο θα θεωρηθεί ως παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Την ίδια προειδοποίηση έχουν απευθύνει οι ΗΠΑ σε κάθε χώρα με λιμάνια στη Μεσόγειο, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με στοιχεία του Marinetraffic.com, το πλοίο πλέει με ταχύτητα 7 κόμβων και βρίσκεται στα ανοιχτά της Ισπανίας, ενώ κατευθύνται στο λιμάνι της μεσσηνιακής πόλης.

Το Adrian Darya 1 κρατήθηκε στο Γιβραλτάρ μετά από παρέμβαση της Βρετανίας και με την κατηγορία ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις επειδή μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία. Η Τεχεράνη απέρριψε τις κατηγορίες, ενώ οι ΗΠΑ επιχείρησαν να παρατείνουν την παραμονή του πλοίου στο Γιβραλτάρ εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο οι αρχές του Γιβραλτάρ απέρριψαν τα αιτήματα των Αμερικανών με το επιχείρημα ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν δεν έχουν εφαρμογή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη. Αν οι Ιρανοί κατορθώσουν να αποκομίσουν κέρδη από το φορτίο του τάνκερ, οι Φρουροί της Επανάστασης “θα έχουν περισσότερο πλούτο και πόρους για να συνεχίσουν την τρομοκρατική τους δραστηριότητα” υποστήριξε ο Πομπέο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ