Ο...σκακιστής Μυτιληναίος, τα 255 εκατ. ευρώ το στοίχημα του Λονδίνου και οι επιδόσεις της Optima 

Ο...σκακιστής Μυτιληναίος, τα 255 εκατ. ευρώ το στοίχημα του Λονδίνου και οι επιδόσεις της Optima 

Συνεχίζονται οι σοβαρές συγκινήσεις στο ΧΑ

Ο...σκακιστής Μυτιληναίος, τα 255 εκατ και στον ορίζοντα Λονδίνο

Η διάθεση του 5,04% από το ποσοστό του Ευάγγελου Μυτιληναίου και δεν ξάφνιασε-αλλά και ξάφνιασε την αγορά.Το placement έφθασε τελικά στα 7,2 εκατ τμχ- από τα αρχικά 4,5 δλδ 2,7 εκατ τμχ περισσότερα, με την θέση του επιχειρηματία-βασικού μετόχου να μειώνεται στο 21,5% (από 26,54% του μ.κ).Οι λόγοι, και προφανείς αλλά και προς διερεύνηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Το προφανές: διευρύνεται η ελεύθερη διασπορά- συνακόλουθα αυξάνεται η βαρύτητα στάθμισης για το "χαρτί" σε δείκτες διεθνούς κύρους λ.χ. MSCI Greece Standard, διευκολύνεται η είσοδος και άλλων funds- με γνώμονα την "τιμολόγηση" αναλυτών για στόχους υψηλότερα των 43-45 plus ευρώ- διαμορφώνονται προϋποθέσεις για διευκόλυνση ταχύτερης/αποτελεσματικότερης προσαρμογής της αποτίμησης (από τον FTSE25 του "ρηχού" ΧΑ στον FTSE100 του αναπτυγμένου LSE).

Τα προς διευκρίνηση ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν και εφ' όσον έχουν βάση. Η πολυετής παρουσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχει (από) δείξει πως ενεργεί όπως ένας σκακιστής, πράττει έχοντας μελετήσει τις επόμενες κινήσεις του, τις ευκαιρίες-παγίδες, τις εναλλακτικές. Οι γνώστες της επιστήμης του ζατρικίου θα τον παρομοίαζαν με τον Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, τον τεράστιο Κουβανό γνωστού και ως "Μότσαρτ του σκακιού" αλλά και με το παρατσούκλι "σκακιστική μηχανή".

Το επίδικο είναι, κατ' αρχήν τα 255,6 εκατ το "ταμείο" δλδ που έκανε ο ίδιος από την πώληση των μετοχών του. Θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για κάποια επόμενη κίνηση; και εάν ναι που...επειδή κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα λ.χ για απόκτηση ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού στην HelleniQ Energy, νέα μονάδα αλουμίνας, ΛΑΡΚΟ και ότι άλλο βάσιμο ή μη κυκλοφορεί στα χρηματιστηριακά (και όχι μόνο) γραφεία.

Ακόμη και για "καύσιμο" στην περίπτωση ανταλλαγής μετοχών (της υφιστάμενης) με αυτήν που θα προκύψει (θυμίζω πως, στις 4 Ιουνίου η γ.σ των μετόχων, προοιωνίζεται-ήδη- ακόμη πιο ενδιαφέρουσα). Οσον αφορά όμως τον αιφνιδιασμό της κοινότητας αυτό συνέβη επειδή μόλις 2 εβδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί ο Απόστολος Βακάκης. Ο ιδρυτής/βασικός μέτοχος της Jumbo είχε διαθέσει ποσοστό μεγαλύτερο απ' ότι αρχικά σχεδιαζόταν, σε τιμές κοντά στα ιστορικά υψηλά. Εύλογα δεν αναμενόταν μία τόσο άμεση κίνηση από τον βασικό μέτοχο της Mytilineos, δεδομένης της βαρύτητας αμφοτέρων των εταιρειών.

Optima Bank: Από το καλό στο... καλύτερο

Ενόσω συνεχίζονται οι διαδικασίες για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, με την κοινότητα να αναμένει τα νεότερα από την DBRS για την συγχώνευση Attica Bank- Παγκρήτιας, στην Optima Bank έχουν κερδίσει-ήδη- ένα σημαντικό στοίχημα. Αυτό της υγιούς ανάπτυξης όπως αποτυπώθηκε στα οικονομικά μεγέθη Q1/2024. Σε περίοδο αρνητικής πιστωτικής επέκτασης, η διοίκηση Τανισκίδη- Κυπαρίσση επέδειξε αποτελεσματικότητα-πετυχαίνοντας πιστωτική επέκταση 340 εκατ που συνδυαστικά με τη μικρή μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου (4,48%) απέδωσε καθαρά έσοδα (από τόκους) 44,4 εκατ. ευρώ. Ισχυρό χαρτί, οι χορηγήσεις, δάνεια προς επιχειρήσεις ύψους 2,1 δισ (από 1,8 δισ τέλος 2023).

Με την υπόθεση πως και το Q2 θα είναι ανάλογο το credit growth θα μπορεί να αποφέρει ένα RoTE υψηλότερο του 20% και κερδοφορία 125-130 εκατ ευρώ. Παράλληλα θα δημιουργείται πλεονέκτημα, στην περίπτωση που όντως η ΕΚΤ προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων (έστω 50 μ.β στο δεύτερο 6μηνο) καθώς θα διαθέτει και "ταμείο" για να βγει ακόμη πιο ανταγωνιστικά προς το συστημικό banking, αλλά και να υιοθετήσει πιο επιθετική πολιτική στις καταθέσεις. Πρόγευση δίνει το νέο προϊόν-8μηνης διάρκειας- με επιτόκια έως 3% (κλιμακωτά σύμφωνα με το κεφάλαιο).

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ