Το ΚΕΠΕ, ο Πατέλης, το Bankflation, οι υπεραξίες από τις... inside αγορές Σαράντη και ο Κυριακούλης

Το ΚΕΠΕ, ο Πατέλης, το Bankflation, οι υπεραξίες από τις... inside αγορές Σαράντη και ο Κυριακούλης
ΑΛΕΞ ΠΑΤΕΛΗΣ

Παραμένει η κινητικότητα στην αγορά σε όλες τις κατηγορίες

Το ΚΕΠΕ, ο Πατέλης και το Bankflation

Υπέρμετρη συσσώρευση κερδών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες «Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) η «οποία μπορεί και να ονομαστεί πληθωρισμός της τραπεζικής απληστίας», διαπιστώνεται την τελευταία διετία σε ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ καταγράφηκε μία ισχυρή ασυμμετρική απόκριση των ελληνικών τραπεζών στις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, με τα επιτόκια των δανείων να αυξάνονται αμέσως, ενώ τα αντίστοιχα των καταθέσεων να παραμένουν αρχικά αμετάβλητα και εν συνεχεία να αυξάνονται ισχνά, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου να «σπάει» το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Διόλου αμελητέο το αποτέλεσμα, καθώς-πάντα σύμφωνα με την έκθεση- τα κέρδη υπολογίζονται σε 7,5 δισ. (στην 2ετία 2022-2023/με αναγωγή μεγεθών 9μηνου 2023). Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλεξ Πατέλης (σε άρθρο του στην Καθημερινή) σημειώνοντας πως "...πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για περισσότερο ανταγωνισμό, χαμηλότερες προμήθειες, πιο γρήγορη πιστωτική επέκταση σε ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών, εκσυγχρονισμό των συστημάτων, βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν...". Με το "γάντι" μεν ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αλλά η ουσία ίδια.

Κυριακούλης: Σε γνωστή ΑΕΠΕΥ με...ειδικότητα στα mid/small caps

Σε πελάτες γνωστής ΑΕΠΕΥ που έχει καλό ιστορικό (track record) στον εντοπισμό χρηματιστηριακών «ευκαιριών» (π.χ. βλέπε Lavipharm, Intralot) κατέληξε το πρόσφατο πακέτο των 400.000 τεμαχίων της Κυριακούλης, το οποίο διέθεσε μέλος της οικογένειας των βασικών μετόχων.H εισηγμένη "ταλαιπωρήθηκε" κατά τα τελευταία χρόνια με ζημιογόνα αποτελέσματα λόγω των μεγάλων προβλέψεων που λογιστικοποίησε, πλην όμως το πεδίο φαίνεται πως ξεκαθαρίζει. Για το 2023 αναμένεται πως θα ανακοινώσει ένα καθαρό αποτέλεσμα γύρω στο μηδέν, ενώ από φέτος προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να εμφανίζει κερδοφόρα αποτελέσματα.

Olympia Group: Entersoft με συμμετοχή Γερμανού στην Ideal

Με το "σταγονόμετρο" η πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Entersoft. Μόλις προχθές έγινε γνωστό πως η Verdalite- σταθερός αγοραστής μετοχών της εισηγμένης- ελέγχεται από το Olympia Group και το σχήμα Rucio (Imker Holding). Μία μέρα αργότερα με ανακοίνωση η κοινότητα πληροφορήθηκε πως το ποσοστό της έχει φθάσει στο 21,85% της Entersoft. Εχει ενδιαφέρον και έμμεσα η κίνηση αυτή των εταιρειών συμφερόντων Πάνου Γερμανού καθώς το Olympia Group διατηρεί μετοχική θέση στην Ideal Holdings, που διαθέτει παρουσία στον κλάδο της πληροφορικής (μέσω Byte, AdaCom).

Sarantis: Τώρα εξηγούνται...

Την απάντηση για τον λόγο που οι βασικοί μέτοχοι ( * ) της εταιρείας αγόραζαν μετοχές της εταιρείας τους δίνει το ταμπλό. Στα 10,20 ευρώ με άνοδο 4,19% χθες και 21,72% από την αρχή του έτους, που αντιστοιχούν σε υψηλό 25ετίας. Στην κοινότητα άρεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα 2023 (ebitda 61,6 εκατ. από 45,5 εκατ/αύξηση 35,3%), που με καθαρή ταμειακή θέση 43,6 εκατ. δίνει τη δυνατότητα για διανομή μερίσματος 0,224/μτχ. Το δεύτερο ήμισυ του 2023 επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της διοίκησης, το "δια ταύτα" του αναπληρωτή ceo Γιάννη Μπούρα.

( * ) οι αγορές αφορούσαν κυρίως τους Γρηγόρη και Κυριάκο Σαράντη.

Centric:Κινιτικότητα

Πακέτα πηγαίνουν και έρχονται στην κατηγορία under 50 (εκατ. αποτίμηση) όπου το lobbying είναι σχετικά πιο εύκολο. Στα 2,76 εκατ. μτχ οι συναλλαγές στην χθεσινή συνεδρίαση, με άνοδο 12,82% το χαρτί στα 0,44 ευρώ. Στις 14.43' πραγματοποιήθηκε προσυμφωνημένη εντολή για 1,25 εκατ. τμχ στα 0,39 ευρώ. Μετά "απογειώθηκε".

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ