Η Eurobank, η Ινδία, ο Κώστας Σημίτης, the day after για την Πειραιώς και οι πολυεθνικές που φταίνε!

Η Eurobank, η Ινδία, ο Κώστας Σημίτης, the day after για την Πειραιώς και οι πολυεθνικές που φταίνε!

Τραπεζικές εξελίξεις εντός και εκτός χρηματιστηρίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: The Day After

Mετά το ομολογουμένως θεαματικό placement για το 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ, η "επόμενη ημέρα". Σήμερα ξένοι αλλά και εγχώριοι διαχειριστές, ιδιώτες κ.α έχουν τις μετοχές στους κωδικούς τους, διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση στο όριο του Τ+2 και με μάλιστα με αυξημένη βαρύτητα. Με διευρυμένο free float η στάθμιση για τη μετοχή αυξάνεται στο 82% (από 55%) στους δείκτες Athex, FTSE/Russell με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχήν, για αυτή την εβδομάδα που στο τέλος της (Παρασκευή) έχει triple witching (μεσημέρι), αναδιάρθρωση δεικτών FTSE/Russell (απόγευμα) και βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's ( βράδυ).

Οσον αφορά στη συμμετοχή των ξένων funds- η λίστα των συμμετοχών ήταν-σχεδόν- πανομοιότυπη με αυτήν της Εθνικής (για το 22%)δλδ Vanguard, GIC, Norges, Pictet, Millenium, Wellington, Schroeders, Robeco, Redwheel, Lazard e.t.cΜάλιστα, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού έσπευσε να πανηγυρίσει πως στο placement συμμετείχε η eliteτων αγορών. Ο.Κ κατανοητή η σπουδή του Αλεξ Πατέλη αλλά εάν δεν απατώμεθα ονόματα λ.χ. της BlackRock, της Capital ή ακόμη της Fidelityείτε απουσίαζαν είτε πήραν λίγα (Fidelity).

Eurobank: Ινδικά κεφάλαια

Ισχυρό "χαρτί" για την Eurobank η Ελληνική Τράπεζα. Με δύναμη πυρός (καταθέσεων ) 15,3 δισ. ευρώ η κυπριακή τράπεζα θα αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης του Ομίλου στην περιοχή της Νοτίου Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα προορίζεται για κύρια πύλη εισόδου ινδικών κεφαλαίων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο πως, ο Φωκίων Καραβίας έθεσε ως στόχο της τράπεζας την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων (AUM) στα 20 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου προσβλέπει στο σύστημα Temenos, ενισχύει το στελεχιακό δυναμικό με γνώσεις αγορών όπως της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, το Ισραήλ κ.λ.π. Διακριτός ο προσανατολισμός της Eurobank, όπως και μέρους της κυβέρνησης θα έλεγα καθώς η Ινδία και η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανάγεται σε στρατηγικό.

Eurobank επιβεβαιώνει Σημίτη

Είχε κάνει εντύπωση η προ μηνών τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη όσον αφορά στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Αυτό γιατί ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζεται φιλικά για τον νυν, εν πολλοίς ομιλούν-περίπου- την ίδια "οικονομική γλώσσα" και εξ' όσων θυμούμαι ουδέποτε άσκησε αρνητική κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε πει τότε ο-πρώην- ότι η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και τα ακίνητα. Γιατί το αναφέρω; επειδή στην (τελευταία) έκθεση της Eurobank σημειώνεται η μείωση επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (κατά 5,7%) στην διάρκεια του 2023, για πρώτη φορά από το 2020.

Οντως η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι προβλέψεις για φέτος είναι ενθαρρυντικές όπως και για το 2024 αλλά-σύμφωνα πάντα με την Eurobank- η ανάπτυξη οφείλεται (κυρίως) στην ιδιωτική κατανάλωση. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται ότι ένα-παρόμοιο- μοντέλο αναπτύχθηκε αρχές του 2000 και χρεοκόπησε το 2009.

Ακρίβεια: Φταίνε οι πολυεθνικές

Ενδιαφέρουσες οι έρευνες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την τελευταία να καταπιάνεται με το φλέγον πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα, τον υψηλό πληθωρισμό καθημερινότητας. Είδα την έρευνα (με συντονιστή τον καθηγητή Γιώργο Μπαλτά) για την άποψη που έχουν οι καταναλωτές για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Από τις πολυεθνικές μέχρι τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς, οι περισσότεροι καταναλωτές "έδειξαν" τις πολυεθνικές (σε ποσοστό 68%), ενώ σε απόσταση είχαν τις μεγάλες αλυσίδες (24,2%). Μόλις το 6,9% θεωρεί υπαίτιους τους εγχώριους παραγωγούς/κατασκευαστές και ελάχιστοι- 0,9%-τα μικρά καταστήματα. Και όντως, εκεί που τα βρίσκει σκούρα ο Κώστας Σκρέκας είναι ακριβώς στο 68% που-από τους καταναλωτές- αποδίδεται στις πολυεθνικές.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ