Ο... Μίδας Τάσος Αστυφίδης, το free float στις τράπεζες και η ώρα του...Moody's για βαθμίδα

Ο... Μίδας Τάσος Αστυφίδης, το free float στις τράπεζες και η ώρα του...Moody's για βαθμίδα

Η EBRD εφόδιο για την εισαγωγή της Noval στο ΧΑ

Το free float, η Eurobank και η Πειραιώς

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάθεσης του 27% του μ.κ της Πειραιώς, από το ΤΧΣ. Ομολογουμένως θεαματικό το αποτέλεσμα με την τελική τιμή να προϊδεάζει για αυξημένη μεταβλητότητα, σήμερα-αύριο Παρασκευή. Στη διαδικασία συμμετείχαν και "επιθετικά χαρτοφυλάκια" που προεξοφλούν ότι η διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς-συνακόλουθα της βαρύτερης στάθμισης της μετοχής στους δείκτες FTSE/Russell- MSCI- θα προσελκύσει επιπλέον κεφάλαια με πιθανό το ενδεχόμενο καταγραφής υψηλότερων τιμών.

Η παράμετρος free float είναι από τις βασικές που συνεκτιμά ο διαχειριστής ενός ξένου fund, για αυτό και το εγχείρημα με την Πειραιώς δεν αποκλείεται να βρει μιμητές. Θα μπορούσε να είναι η Eurobank, υποστηρίζουν χρηματιστές παραπέμποντας στην επαναγορά του υπολοίπου συμμετοχής του ΤΧΣ -52.080.673 τμχ στην τιμή των 1,80 ευρώ (έναντι συνολικού ποσού 93,7 εκατ.) με τον Prem Watsa να φέρεται πως είναι θετικός σε εισηγήσεις για διεύρυνση του free float της Eurobank. Με επαναγορά επιπλέον αριθμού μετοχών (και ακύρωση τους) θα ήταν εφικτό ένα τέτοιο εγχείρημα, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της για τα ξένα κεφάλαια.

Η EBRD εφόδιο για την εισαγωγή της Noval στο ΧΑ

Τη συμμετοχή της EBRD όσον αφορά στην χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της θα προτάξει η διοίκηση της Noval Property, εν όψει της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο λόγος; η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει συμφωνήσει με την ΑΕΕΑΠ- από τον Οκτώβριο- να εισφέρει 10,5 εκατ. για την κατασκευή "πράσινων" ακινήτων. Με το "διαβατήριο" του green/eco friendly και την "σφραγίδα" της EBRD η Noval Property θα μπορεί να απευθυνθεί σε ένα επενδυτικό κοινό που χρηματοδοτεί ανάλογα εγχειρήματα, συμμετέχει σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών με "πράσινο" προσανατολισμό και μάλιστα με ευνοϊκότερους τραπεζικούς όρους.

Ενα επιπλέον στοιχείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η απόδοση (11%) του portfolio ακινήτων της Noval Property- στο δεύτερο από το πρώτο 6μηνο του 2023- πάνω από το μέσο όρο της ελληνικής αγοράς (συγκριτικά με εισηγμένες ΑΕΕΑΠ) και σχεδόν 400 μ.β υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η συγκεκριμένη απόδοση για την εταιρεία -το 2023- αντιστοίχισε σε επιπλέον αξία 55 εκατ. ευρώ.

Ο... Μίδας Τάσος Αστυφίδης

Αίσθηση έκανε η ανάλυση του Ambrosia Capital για τον ΟΤΕ, καθώς κόντρα στην υπόλοιπη αγορά που "αγνοεί" τη μετοχή του Οργανισμού (και δικαιολογημένα, κρίνοντας από το αρνητικό αποτέλεσμα του 2023) έδωσε τιμή-στόχο τα 19,60 ευρώ. Μάλιστα το fund του Τάσου Αστυφίδη αναθεώρησε προς τα πάνω προηγούμενη τιμή-στόχο από τα 18,90 ευρώ. Τι βλέπουν οι αναλυτές του fund που δεν βλέπει η υπόλοιπη αγορά είναι ενδιαφέρον, όπως και το γεγονός των επιτυχών παρεμβάσεων του στις κατά καιρούς τοποθετήσεις που έχει κάνει.

Ξεκινώντας από την Real Consulting- με τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη να εκχωρεί το 7,415% με μέση τιμή κτήσης τα 2,35 ευρώ (τρέχουσα στα 3,75 ευρώ) μέσα Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζοντας με τη Lavipharm- ανάδοχος στην αμκ των 0,34/μτχ του Δεκεμβρίου της ιδίας χρονιάς (τρέχουσα στα 0,918) πρόσφατα με την Intralot- ανάδοχος στην αμκ των 0,58/μτχ (τρέχουσα στα 1,2020)- και τελευταία παίρνοντας θέση στην Intrakat.

Τέρνα Χ 2

Δεν πέρασε απαρατήρητη η νέα-παράλληλη άνοδος των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 14,80 (2,21% ) με συναλλαγές περισσότερες των 200 χιλ. τμχ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 17,05 (3,33%) με ανάλογες συναλλαγές. Τα νεότερα από το μέτωπο αναφέρονται σε οριστικοποίηση των όρων χρηματοδότησης του deal εξαγοράς από το fund του Abu Dhabi. Ακόμη ένα βήμα- ουσιαστικό- προς την τελική συμφωνία. Στα 24,80 (από τα 21,20 ευρώ) ανεβάζει τον πήχη η ΑΧΙΑ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής διατηρώντας την σύσταση για "αγορά".

Entersoft "ακριβότερη" από Intralot

Κρίνοντας από τις ανακοινώσεις για την εξαγορά της Entersoft από τα Olympia Group-Imker το τίμημα είναι μεγαλύτερο από αυτό της πώλησης της Intrasoft στην NetCompany. Αρχές Νοεμβρίου 2021 το deal του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Δανέζικο όμιλο, έναντι 184,6 εκατ. (καταβολή μετρητών 166,6 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας 18 εκατ.).

Η ώρα του...Moody's

Μόνο τυχαία δεν είδαν στην αγορά την έκθεση της Moody's για τις συστημικές τράπεζες. Την ημέρα που "έκλεινε" η διαδικασία του placement της Πειραιώς, μία μέρα πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων-σήμερα- της Alpha Bank- πριν την συνεδρίαση- και της Eurobank- μετά την λήξη- και μία εβδομάδα πριν την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's.

Εάν ο μεγαλύτερος/ισχυρότερος οίκος αξιολόγησης αποδώσει την "επενδυτική βαθμίδα" στην Ελλάδα τα οφέλη για τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των συστημικών είναι προφανή (και πιθανόν προεξοφλούμενα από τον οίκο). Την προσεχή Παρασκευή το rating από τη Moody's, χθες έγινε γνωστή η (θετική) έκθεση της για το εγχώριο banking. Προφανώς σύμπτωση, καθώς "σινικά τείχη" δεν έχει μόνο στην Κίνα.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ